Πίνακας περιεχομένων

Τι είναι άγχος;

Άγχος είναι η αρνητική συναισθηματική αντίδραση του ατόμου ως απάντηση σε ένα άγνωστο και όχι απαραίτητα πραγματικό κίνδυνο. Ενώ, ο φόβος είναι η αρνητική συναισθηματική αντίδραση του ατόμου σε ένα πραγματικό κίνδυνο. Επιπρόσθετα,  ο Πανικός είναι ο υπερβολικά έντονος φόβος και το ανεξέλεγκτο άγχος που έρχεται ξαφνικά στη ζωή του ατόμου και διαρκεί λίγα λεπτά, χωρίς προφανή λόγο.

Διώξε τις κρίσεις πανικού, γιατί μπορείς!

Τι είναι οι κρίσεις πανικού;

Η κρίση πανικού είναι μία απάντηση στο συσσωρευμένο άγχος, που έχει το άτομο επειδή ανησυχεί για κάτι και κάνει αρνητικές σκέψεις σχετικά με αυτό. Για παράδειγμα μπορεί να έχει ένας φοιτητής άγχος επειδή θα δώσει εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο. Ανησυχεί μήπως δεν τα πάει καλά, ότι δεν θα περάσει το μάθημα, στεναχωριέται και  νιώθει ένταση. Περνάει όλο αυτό, πάει στο σπίτι του και το βραδάκι εκεί που κάθεται να χαλαρώσει παθαίνει μία κρίση πανικού. Το άτομο αρχίζει να αισθάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά και αρχίζει μια διαδικασία πολύ δυσάρεστη.

Συμπτώματα όπως:

Τρέμουλο, δυσκολία αναπνοής, ταχυπαλμία, ρίγη, εξάψεις, εφίδρωση,  ένταση, πόνο στο στήθος, τάσεις για λιποθυμία, ναυτία, κόμπος στο λαιμό και δυσκολία στην κατάποση, πόνο σε όλο το σώμα, , αίσθημα ότι το άτομο δεν το κρατάνε τα πόδια του, αίσθημα πλήρους απώλειας ελέγχου.
Ενδεικτικά αυτά είναι κάποια από τα συμπτώματα, τα οποία διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Το κάθε άτομο μπορεί να έχει διαφορετικά συμπτώματα και σε διαφορετική ένταση. 

Διώξε τις κρίσεις πανικού, γιατί μπορείς!

Γιατί πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα οι κρίσεις πανικού;

Συνήθως όταν μας επισκεφθεί μία κρίση πανικού, θα έρθει και επόμενη φορά και ξανά πάλι. Είναι μία αντίδραση του οργανισμού μας που ζητάει βοήθεια.
Οι κρίσεις πανικού χρειάζεται να αντιμετωπιστούν, γιατί είναι πιθανόν να αρχίσουν να γίνονται όλο και πιο συχνές στην καθημερινότητά μας. Μετά κάπου χάνεται ο έλεγχος και το άτομο αρχίζει να φοβάται να βγει από το σπίτι του, να πάει στο πανεπιστήμιο ή στην δουλειά, να οδηγήσει, να πάει να πιει έναν καφέ με φίλους κάπου έξω, με τον φόβο μην πάθει κρίση πανικού. Με τον καιρό και όσο αυτή η κατάσταση αποκτά χρονιότητα, το άτομο αρχίζει να απομονώνεται στο σπίτι του και να σκέφτεται και να νιώθει δυσάρεστα. Αποτέλεσμα όλων αυτών των παραγόντων να γίνεται όλο και πιο δύσκολη η καθημερινότητά του.

Γιατί σε μένα;

Πολύς κόσμος όταν του συμβεί κάτι δυσάρεστο αναρωτιέται «γιατί σε μένα». Χτυπάει ένα κόκκινο καμπανάκι  και φωνάζει, φρόντισε τον εαυτό σου, μίλα για τα συναισθήματά σου και τις σκέψεις σου ανοιχτά. Στον γονιό, στον σύντροφο, στον φίλο. Όπου εσύ νιώθεις καλά. Δυστυχώς όμως είναι φορές που το άτομο ανησυχεί ότι αν εκφράσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του ακόμα και στους πιο οικείους του ανθρώπους, δεν θα ακουστεί πραγματικά, δεν θα το καταλάβουν. Αυτό συμβαίνει, όχι επειδή δεν νοιάζονται για το άτομο που αντιμετωπίζει μία δυσκολία, αλλά γιατί πολλές φορές οι επικοινωνιακές δεξιότητες «των ανθρώπων μας» περιορίζονται μέχρι εκεί που έμαθαν και οι ίδιοι και μέχρι εκεί που μπορούν.

Μπορώ να ζήσω χωρίς κρίσεις πανικού;

Οι κρίσεις πανικού όσο πιο νωρίς «δουλεύονται» με τον κατάλληλο επαγγελματία ψυχικής υγείας, τόσο πιο γρήγορα ενδεχομένως να είναι και τα θετικά αποτελέσματα. Αυτό γιατί δεν θα έχει αποκτήσει χρονιότητα και δεν θα έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται και άλλες δυσκολίες. Δυσκολίες όπως να μην βγαίνει από το σπίτι ή να αποφεύγει καταστάσεις λόγω των επαναλαμβανόμενων κρίσεων πανικού.
Αυτό βέβαια δεν αναιρεί ότι και πάλι γίνεται δουλειά απλά χρειάζεται να γίνει παραπάνω προσπάθεια και χρόνος από θεραπευτή και θεραπευόμενο για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Tips

Σαν συμβουλή, αυτή που θα μπορούσα να δώσω είναι όταν νιώθετε ότι πιέζεστε, αγχώνεστε, νιώθετε ότι οι οικείοι σας άνθρωποι έχουν τις δικές τους δυσκολίες και δεν μπορούν να σας ακούσουν ή να σας καταλάβουν όπως εσείς θα θέλατε, ζητήστε βοήθεια.

Ζητήστε βοήθεια πριν φτάσετε στα όρια σας. Οι ρυθμοί της ζωής και το καθημερινό άγχος είναι πραγματικότητα . Η μαμά και ο μπαμπάς είναι και αυτοί άνθρωποι με συναισθήματα και έχουν ανάγκη από έναν σύμμαχο τον θεραπευτή σας. Έχει τις γνώσεις και τις δεξιότητες να σας ακούσει με αποδοχή, ζεστασιά και κατανόηση, δίχως κριτική. 

Άννα Βασιλάκη

Άννα Βασιλάκη

Εκπαιδεύτρια Γονέων, Σύμβουλος Ζεύγους (ε), Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

«Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Άννα Βασιλάκη Συνθετική Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας. Έχει ιδρύσει την In balance και το όνειρό της είναι να στηρίξει τους γονείς μέσα από το θεραπευτικό ταξίδι, να ανακαλύψουν και να μάθουν λειτουργικούς τρόπους για να σχετίζονται με τα παιδιά τους αρμονικά, αλλά και να βιώνουν όλους τους ρόλους που μπορεί να έχει ένας σύγχρονος άνθρωπος. Είναι μεγάλη μας χαρά που την έχουμε στην ομάδα μας και θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας! #projectparenting»

Διαβάστε περισσότερα

Καραδήμας, Ε.Χ. (2005). Ψυχολογία της Υγείας: Θεωρία και Κλινική Πράξη. Αθήνα: Τυπωθήτω.

Καλπάκογλου, Θ., (1997), Άγχος και Πανικός, Γνωσιακή θεωρία και θεραπεία, Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα.