Όταν χάνεις το μωρό σου βιώνεις πένθος. Μετά από μια αποβολή εμβρύου, μια παλίνδρομη κύηση, μετά από διακοπή κύησης, με οποιονδήποτε τρόπο και αν σταμάτησε να ζει το μωρό σου, μια τέτοια εμπειρία γεννά συναισθήματα που χρειάζονται φροντίδα. Ακόμη περισσότερο στην εποχή μας, σε μια εποχής παγκόσμιας πανδημίας.

Από τον Μάρτιο του 2020, τότε που ξεκίνησε η πρώτη καραντίνα στην Ελλάδα, οι ζωές όλων μας άλλαξαν. Κάποια πράγματα όμως όχι: οι απώλειες εγκυμοσύνης συνέχισαν να συμβαίνουν, και μάλιστα σε αυξημένο ποσοστό, ειδικά στις θνησιγένειες (σε ενδομήτριο θάνατο δηλαδή μετά την 20η εβδομάδα κύησης). 

Αποβολή εμβρύου και Covid: Χάνοντας μωρό στην πανδημία

Πώς είναι να βιώνεις αποβολή εμβρύου εν μέσω Covid;

Λόγω της πανδημίας τα μέτρα υγειονομικής προφύλαξης, όπως ξέρουμε καλά, είναι αρκετά αυστηρά. Ένα από τα μέτρα αυτά είναι ότι στα νοσοκομεία δεν επιτρέπονται συνοδοί -ανά περιπτώσεις, το πολύ ένας. Σε μια εμπειρία λοιπόν όπως είναι η αποβολή εμβρύου, η διακοπή μιας εγκυμοσύνης, που είναι πολύ βοηθητική και ουσιαστική η στήριξη της γυναίκας εκείνη ακριβώς τη στιγμή που βιώνεται η απώλεια, σήμερα οι συνθήκες δεν ευνοούν τη δυνατότητα αυτή. 

Αλλά και μετά από την απώλεια, ακόμα και μια αγκαλιά δεν είναι εύκολο να την λάβει μια γυναίκα, ένα ζευγάρι. Με μάσκες συναντιόμαστε, με μάσκες επικοινωνούμε, και δεν αγγίζουμε ο ένας τον άλλον. Έχουμε στερηθεί εδώ και σχεδόν δύο χρόνια το άγγιγμα, που είναι τόσο θεραπευτικό και επουλωτικό για τις πληγές και τα τραύματά μας.

Και ας μην ξεχνάμε ότι το πένθος μιας τέτοιας απώλειας έρχεται σε μια εποχή που βιώνουμε ένα συλλογικό πένθος, για τους ανθρώπους που πεθαίνουν από Covid, για τη ζωή όπως ήταν παλιά, για όλα αυτά που έχουμε στερηθεί τόσον καιρό. Συνδυάζονται λοιπόν τα δύο αυτά πένθη, μπαίνει το ένα μέσα στο άλλο, δημιουργώντας μια πολύ ιδιαίτερη συνθήκη ζωής.

Πώς να βιώσουμε όσο γίνεται πιο ανώδυνα μια αποβολή εμβρύου;

Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν, η στήριξη μοιάζει πιο απαραίτητη από ποτέ. 

Πώς μπορούμε να την πάρουμε και να τη δώσουμε στην αποβολή εμβρύου εν μέσω πανδημίας;

-Βιώνοντας μια αποβολή εμβρύου, μια διακοπή κύησης σε νοσοκομειακό περιβάλλον, αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να είναι ένας δικός μας άνθρωπος, ή μια βοηθός μητρότητας δίπλα μας τη στιγμή εκείνη, είναι πολύ σημαντικό να είναι έστω και έξω από την πόρτα, έξω από το κτίριο, να μας περιμένει και να αφεθούμε στα χέρια και στην στήριξή του-της, αμέσως μετά.

-Η αγκαλιά μπορεί να μην είναι εύκολα και ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη, όμως είναι τα βλέμματα αγάπης, που φαίνονται καθαρά πάνω από τις μάσκες, αν έχεις τη διάθεση να τα δώσεις, και την ανάγκη να τα λάβεις. Τα μάτια μας μπορούν να εκφράσουν πολλά, και να μεταφέρουν συναισθήματα συμπαράστασης και πραγματικής στήριξης.

-Τα τηλέφωνα και τις βιντεοσυνομιλίες ας τις αξιοποιήσουμε για ουσιαστική σύνδεση. Μπορούμε, ακόμα και από απόσταση, να δείξουμε το ενδιαφέρον μας, να δώσουμε χώρο και χρόνο στη μητέρα που πενθεί να εκφραστεί. Μέσα στις δυσκολίες της πανδημίας μας δίνεται μία σπουδαία ευκαιρία να πλησιάσουμε ο ένας τον άλλον χωρίς να είναι τα σώματά μας κοντά. Και μπορεί να γίνει! Φτάνει να είμαστε ανοιχτοί μεταξύ μας, και να αγκαλιάζουμε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης και έκφρασης. 

-Να στείλουμε μία κάρτα, ένα δώρο στη μητέρα και στον πατέρα που πενθεί, δείχνοντάς τους τη συμπαράστασή μας. Και στον πρώτο καιρό μετά την απώλεια, αλλά ακόμη περισσότερο αργότερα, που οι γύρω μας έχουν πια ξεχάσει, μια τέτοια κίνηση αναγνωρίζει το πένθος, αναγνωρίζει τον πόνο, αποδεικνύει ότι δεν έχουμε ξεχάσει το μωρό που πέθανε, και προσφέρει ουσιαστική βοήθεια και στήριξη στο ζευγάρι.

Η πανδημία έφερε τα πάνω-κάτω στις ζωές όλων μας.

Επηρέασε την καθημερινότητά μας, επηρέασε τις σχέσεις μας, άλλαξε πολλά. Όμως η αποβολή εμβρύου, όπως και όλων των ειδών οι περιγεννητικές απώλειες είναι πάντα εδώ, και ειδικά στην εποχή μας χρειάζεται ακόμα περισσότερο να τις αναγνωρίσουμε, και να στηρίξουμε τους ανθρώπους που τις βιώνουν. Και όσο και αν οι υγειονομικές συνθήκες μας κρατάνε ακόμα σε απόσταση, εμείς μπορούμε να βρούμε και άλλους τρόπους να έρθουμε κοντά, να αγκαλιαστούμε, να συνδεθούμε. Και ακόμα και μέσα από το πένθος, να αγαπηθούμε, ξανά!

Μαρία Στραγαλινού

Μαρία Στραγαλινού

Βοηθός μητρότητας περιγεννητικού πένθους, Εκπαιδεύτρια πένθους

Η ομάδα με τους επαγγελματίες μεγαλώνει ακόμα περισσότερο! Χαιρόμαστε πολύ που θα έχουμε μαζί μας τη Μαρία Στραγαλινού, Βοηθό μητρότητας περιγεννητικού πένθους.

Διαβάστε περισσότερα