Η ανακάλυψη και η εκτίμηση του εαυτού σου ώστε να φτάσεις στην ανώτερη μορφή του είναι μια όμορφη διαδικασία η οποία σε φέρνει σε επαφή με τα κρυμμένα σου διαμαντάκια. Μήπως ήρθε η στιγμή να τα ανακαλύψεις; Τώρα είναι η στιγμή! Ανακάλυψε τον θησαυρό σου!

Πώς μπορείς να ανακαλύψεις τον θησαυρό σου;

Φαντάσου ότι βλέπεις εσένα μέσα από τεράστια γυαλιά που έχουν οκτώ διαφορετικούς χρωματιστούς φακούς. Ο κάθε ένας φακός αντανακλά και ένα ξεχωριστό μέρος του εαυτού σου. Θα διαπιστώσεις πως το κάθε μέρος επηρεάζει το άλλο και όλα επηρεάζονται και αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους.

Ανακάλυψε τον θησαυρό σου
Ανακάλυψε τον θησαυρό σου

Με τον πρώτο φακό θα δεις το σώμα σου

Έχει να κάνει με το υλικό κομμάτι, το κατασκευαστικό. Πάρε ένα βιβλίο ανατομίας και θαύμασε τα κόκαλά σου, τα όργανά σου, το αναπνευστικό σου σύστημα, την καρδιά σου, τους μυς σου. Μετά ρώτα τον εαυτό σου αν ικανοποιείς τις ανάγκες του, αν το ακούς όταν σου δίνει σημάδια πείνας, κούρασης, υπερέντασης.

Με τον δεύτερο φακό θα καταλάβεις πως λειτουργούν οι σκέψεις σου

Εξέτασε προσεκτικά το γνωστικό μέρος του μυαλού σου, τις πληροφορίες που παίρνεις, τις σκέψεις σου και το νόημα που αποδίδεις σε αυτές. Μπορείς να κάνεις ερωτήσεις όπως: «Πώς αναλύω αυτό που μου συμβαίνει τώρα, πώς θα λύσω το πρόβλημα που μου παρουσιάστηκε;»

Με τον τρίτο φακό θα εστιάσεις στα συναισθήματά σου.

Ρώτησε τον εαυτό σου αν αναγνωρίζει τα συναισθήματά του, πώς τα εκφράζει; Να ξέρεις πως όλα τα συναισθήματα είναι ανθρώπινα και είναι ένας δείκτης για την αυτοεκτίμησή σου.

Με τον τέταρτο φακό θα δεις τα εξωτερικά αισθητήρια όργανά σου, τα μάτια, τη γλώσσα, τα αυτιά, τη μύτη, το δέρμα

Δίνεις το ελεύθερο στον εαυτό σου να βλέπει, να ακούει, να μυρίζει, να γεύεται, να αγγίζει, ή του βάζεις περιορισμούς;  Για να διεγερθούν οι πέντε αισθήσεις σου χρειάζεται να επιτρέψεις  σε σένα να τις αναγνωρίσεις,  να τις  εκφράσεις  ελεύθερα και να τις τρέφεις συχνά σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες σου.

Με τον πέμπτο φακό θα δεις και θα εξετάσεις τον τρόπο που αλληλοεπιδράς με τους άλλους ανθρώπους γύρω σου.

Πώς είναι η σχέση σου με τους άλλους, έχεις καλή διάθεση, κάνεις τον εαυτό σου και τους γύρω σου ευτυχισμένους, ή έχεις νεύρα, θυμό, απότομη διάθεση, χαμηλή δόνηση;

Ανακάλυψε τον θησαυρό σου
Ανακάλυψε τον θησαυρό σου

Με το έκτο φακό παρατήρησε τι σε πλαισιώνει στο φυσικό σου περιβάλλον

Δηλαδή ποιες είναι οι εικόνες που  βλέπεις γύρω σου, τι ήχους ακούς, πώς είναι η θερμοκρασία, η ποιότητα του αέρα, της ατμόσφαιρας, πώς είναι το περιβάλλον που ζεις, εργάζεσαι, μελετάς. Μένεις σε πόλη με φασαρία και καυσαέρια, πηγαίνεις βόλτες στη θάλασσα, στην εξοχή; Έχουν όλα αυτά αντίκτυπο στην καθημερινότητά σου;

Με τον έβδομο φακό παρατήρησε τη διατροφή σου

Τι είδους στερεά και υγρά βάζεις στο σώμα σου; Τρως ποιοτικά, πίνεις αρκετό νερό, πίνεις αλκοόλ, παίρνεις φάρμακα; Όλα αυτά αντανακλούν στην υγεία σου και στην ψυχολογία σου.

Με τον όγδοο φακό εστίασε στην πνευματικότητά σου

Ποια είναι η στάση σου απέναντι στη ζωή, την αγαπάς, τη μισείς, ποιοι είναι οι θρησκευτικοί σου και πνευματικοί σου προσανατολισμοί; Διαβάσεις βιβλία προσωπικής ανάπτυξης;

Όπως καταλαβαίνεις όσο μεγαλώνει η γνώση σου για τον εαυτό σου, τόσο πιο πολύ θα θες να τον φροντίσεις και να αναδείξεις  τα τόσο ξεχωριστά διαμάντια που κρύβεις, να φανεί η λαμπρότητά σου και να φωτίσεις τον κόσμο γύρω σου.

Ανακάλυψε τον θησαυρό σου

Πρακτική άσκηση για να την εφαρμόσεις στη καθημερινότητα σου

Ένας πρακτικός τρόπος να ξεκινήσεις από σήμερα κιόλας είναι να κόψεις οκτώ διάφανους πλαστικούς  χρωματιστούς δίσκους  που ο καθένας να έχει μεγαλύτερη διάμετρο από τον προηγούμενο και στον ένα, το μικρότερο να βάλεις μια φωτογραφία σου. Τοποθέτησε το δημιούργημά σου σε ένα σημείο που θα το βλέπεις καθημερινά και θα είναι το προσωπικό σου μάνταλα. Μπορείς να το κάνεις σε συνεργασία με τα παιδιά σου. Θα μάθουν έτσι να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους, να έχουν αυτοεκτίμηση και να χτίζουν σταθερά τη λαμπερή προσωπικότητά τους.

Αρετή Μαλλά

Αρετή Μαλλά

Empowerment Life Coach - Parenting Life coach

Η Αρετή Μαλλά συνεργάζεται με γονείς και τους υποστηρίζει να αναπτύσσουν οπτικές που τους επιτρέπουν να αισθάνονται ενδυναμωμένοι και καλύτερα συνδεδεμένοι με τον εαυτό τους και το παιδί τους. Μέσα από κατάλληλα εργαλεία και στρατηγικές μπορούν να επιτύχουν θετικά αποτελέσματα, βιώσιμα και διαχειρίσιμα, έχοντας ένα σχέδιο, ένα χάρτη που θα λειτουργεί και θα προσαρμόζεται ανάλογα με τις προκλήσεις. Επίσης υποστηρίζει γυναίκες να γίνουν επιτυχημένες ηγέτιδες του εαυτού τους, της οικογένειάς τους, της εργασίας τους.

Διαβάστε περισσότερα

Βιρτζίνια Σατίρ (Πλάθοντας ανθρώπους)