Πίνακας περιεχομένων

Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε στους λόγους που οι σημερινοί ενήλικες μπορεί να καθυστερούν να αποκτήσουν παιδιά και συγχρόνως θα δώσουμε μία εναλλακτική οπτική στα θετικά σημεία που έχει μία τέτοια συνθήκη.

Η σύγχρονη εποχή έχει μερικά χαρακτηριστικά που αλληλεπιδρούν με τις σκέψεις και τις κινήσεις των ενηλίκων

Αν κάνεις παιδιά σε μεγάλη ηλικία, δεν θα τα χαρείς
 • Η σημερινή οικογένεια αποκτά ποικίλες μορφές, ενώ βλέπουμε καθυστέρηση των γάμων, αύξηση των διαζυγίων, αλλά και αύξηση των μονομελών νοικοκυριών και μονογονεϊκών οικογενειών.  
 • Η θέση της γυναίκας στο εκπαιδευτικό και εργασιακό κομμάτι πλησιάζει αυτή του άνδρα, συμβάλλοντας αφενός στην αυτονομία της, αλλά και στην ισότιμη παροχή υλικών αγαθών στο νοικοκυριό. Βέβαια, στην Ελλάδα υπάρχει μία καθυστέρηση ως προς την οικονομική εξέλιξη, καθώς η γυναίκα επωμίζεται με το μεγαλύτερο βάρος των οικογενειακών υποχρεώσεων, ενώ στον επαγγελματικό χώρο κατέχει χαμηλότερες θέσεις.
 • Η ευρύτερη αυτονόμηση του ατόμου το τοποθετεί σε μία πιο κεντρική θέση από αυτή που κατείχε παλιότερα η οικογένεια, όπου βαρύτητα έχουν οι προσωπικές επιλογές και κινήσεις.
 • Η ακρίβεια, η οικονομική κρίση, η αύξηση του ωραρίου εργασίας, η ποιότητα των εργασιακών συνθηκών και οι φορολογικές υποχρεώσεις συμπεριλαμβάνονται στο γενικότερο κλίμα της αποσταθεροποίησης, που οδηγεί σε σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις (άγχος, κατάθλιψη).
 • Η εξέλιξη της ιατρικής, τόσο σε επίπεδο μαιευτικής φροντίδας όσο και στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δίνει τη δυνατότητα για απόκτηση παιδιών σε μεγαλύτερη ηλικία.
 • Το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί και οι σημερινοί μεσήλικες δεν διαφέρουν σημαντικά από τους ενήλικες.
Αν κάνεις παιδιά σε μεγάλη ηλικία, δεν θα τα χαρείς

Το να αποκτήσει κανείς παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία μπορεί να έχει οφέλη

 • Όταν έχει βιώσει μεταβατικές περιόδους και αναπτυξιακά ορόσημα στο δικό του χρόνο και σε αντιστοιχία με τους ρυθμούς της ζωής.
 • Όταν προηγείται ή συνοδεύεται παράλληλα με προσωπική δουλειά με τον εαυτό, όπως σε ένα ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο και δύναται να επεξεργαστεί προσωπικά βιώματα και προσδοκίες.
 • Όταν έχει χορτάσει εμπειρίες που τον έχουν βοηθήσει τόσο στη χαλάρωση όσο και στην περαιτέρω προσωπική εξέλιξη.
 • Όταν από το ρόλο του συντρόφου έχουν συζητηθεί και πλαισιωθεί θέματα που αφορούν στην ποιότητα της σχέσης, τις κοινές προσδοκίες και τις αντιλήψεις σε σχέση με την απόκτηση και ανατροφή ενός παιδιού. 
 • Όταν συντονίζεται με τη διαθεσιμότητα για ανάληψη ευθυνών.
 • Όταν έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο υποστήριξης σε πολλαπλά επίπεδα, που αγκαλιάζει τη γονεϊκότητα.
 • Όταν ιδωθεί μέσα από το φακό της αίσθησης πληρότητας, όπου το παιδί δεν είναι προέκταση του εαυτού, αλλά νοηματοδοτείται παράλληλα με την προσωπική εξέλιξη.
Αν κάνεις παιδιά σε μεγάλη ηλικία, δεν θα τα χαρείς

Η σχετικότητα είναι ένας όρος που μπορεί να μας βοηθήσει να βλέπουμε τα πράγματα με λιγότερο γραμμική σκέψη. Είναι σημαντικό να προχωράμε μαζί με την εξέλιξη της εποχής και να ακολουθούμε με τρόπο που σέβεται τη θέση μας στην κοινωνία. 

Όσο για την περίφημη ατάκα ότι «μεγαλώνοντας δεν έχεις αντοχή, για να μεγαλώσεις παιδιά»,  η αλήθεια είναι πως η ανεξάντλητη πηγή ενέργειας των παιδιών και οι επερχόμενες αλλαγές στη συμπεριφορά και τις απαιτήσεις των εφήβων, αποτελούν προκλήσεις των γονέων κάθε ηλικίας.

Βίκυ Κακουριώτη

Βίκυ Κακουριώτη

Ψυχολόγος – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια (Εκπ)

Η Βίκυ Κακουριώτη είναι Ψυχολόγος και Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια (Εκπ). Το όνειρό της είναι να στηρίζει γυναίκες και οικογένειες σε οποιαδήποτε δυσκολία συναντούν στην απόκτηση παιδιού και στο γονικό τους ρόλο, φροντίζοντας να τους ενδυναμώνει ψυχικά μέσα από την έκφραση όλων των συναισθημάτων.

Διαβάστε περισσότερα

Παπαδιώτη – Αθανασίου, Β., Σοφτά – Nall, Λ. (2018). Σχολές Οικογενειακής – Συστημικής Θεραπείας. Αθήνα: Εκδόσεις Τόπος.

Scopesi, A., Viterbori, P. (2007). Ψυχολογία της Μητρότητας. Εξάρχεια: Lector ΕΠΕ.