Πίνακας περιεχομένων

Πώς μπορεί να βοηθήσει η Παιγνιοθεραπεία;

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει εικόνες παιδιών να κλαίνε, να τραβάνε τη μαμά από τα ρούχα για να μην φύγει από το σχολικό χώρο και μείνουν μόνα τους. Ταυτόχρονα, πολλές είναι αυτές οι φορές που οι υπόλοιποι γονείς συντονιζόμαστε συναισθηματικά μαζί με το παιδί και το γονέα περιμένοντας την εξέλιξη.

Άλλες πάλι φορές η μετάβαση του γονέα από την περίοδο άδειας μητρότητας στον επαγγελματικό στίβο δημιουργεί αναταράξεις τόσο στον ενήλικα όσο και στο παιδί, δημιουργώντας συναισθηματική φόρτιση στο σύστημα.

Για έναν ενήλικα οι αλλαγές και εναλλαγές αποτελούν αναπόσπαστο και πολλές φορές δημιουργικό κομμάτι της ζωής του. Ο ενήλικας έχει μάθει να εκφράζει τα συναισθήματα του, να αυτορυθμίζεται, να αντιδρά, να διεκδικεί, να είναι ευέλικτος και να προσαρμόζεται. Τι γίνεται όμως με τις μεταβάσεις των παιδιών;

Πρέπει να με ανησυχήσει το άγχος αποχωρισμού;

Το άγχος αποχωρισμού αποτελεί φυσιολογικό στοιχείο της αναπτυξιακής πορείας του παιδιού, που οδηγεί στην αυτονομία του ατόμου και υποχωρεί σταδιακά. Είναι το άγχος που βιώνουν τα παιδιά όταν απρόθυμα αποχωρίζονται σημαντικά άτομα της ζωής τους, συνήθως τη μητέρα τους, μια συνθήκη που μέχρι εκείνη τη στιγμή παρείχε σταθερότητα και ασφάλεια. 

Άγχος αποχωρισμού & Παιγνιοθεραπεία

Άγχος αποχωρισμού & Παιγνιοθεραπεία: Πότε να ανησυχήσω;

Ένα ποσοστό παιδιών δεν μπορεί να διαχειριστεί ικανοποιητικά, να αξιοποιήσει δημιουργικά τις νέες αυτές προκλήσεις ούτε να εκφράσει τα συναισθήματα του λεκτικά, με αποτέλεσμα να βιώνει άγχος και αρνητικές εμπειρίες

Το άγχος μπορεί να τα κάνει ευερέθιστα, οξύθυμα, ευσυγκίνητα, να δυσκολεύονται στον ύπνο και να έχουν εφιάλτες. Άλλες πάλι φορές αναφέρονται συμπτώματα πονοκεφάλου ή πονόκοιλου, ειδικά όταν το παιδί γνωρίζει ότι θα αποχωριστεί σημαντικά πρόσωπα για κάποιο χρονικό διάστημα. 

Όταν το άγχος αποχωρισμού παραμείνει έντονο για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργίες, γενικευμένο άγχος. Σε περιπτώσεις όπου επηρεάζει τη λειτουργικότητα του παιδιού και της οικογένειας, οι γονείς μπορούν να απευθυνθούν σε κάποιο ειδικό για την αντιμετώπιση του.

Τι είναι η παιγνιοθεραπεία ;

Η παιγνιοθεραπεία είναι μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση βραχείας διάρκειας, που βοηθάει τα παιδιά που αντιμετωπίζουν συναισθηματικές δυσκολίες, προβλήματα συμπεριφοράς, θέματα κοινωνικοποίησης αξιοποιώντας το παιχνίδι και τις δημιουργικές τέχνες. 

Άγχος αποχωρισμού & Παιγνιοθεραπεία

Πώς μπορεί να βοηθήσει η Παιγνιοθεραπεία με το άγχος αποχωρισμού;

“Η παιγνιοθεραπεία δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να εκφραστούν στο δικό τους ρυθμό με την ασφάλεια ότι θα τα καταλάβουν και θα τα αποδεχτούν.”  Garry Landreth & Sue Bratton

Οφέλη της Παιγνιοθεραπείας στα παιδιά που βιώνουν έντονο άγχος κατά τον αποχωρισμό:

  • Παρέχει ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον για να εκφράσουν τα συναισθήματα και τους φόβους τους σχετικά με τον αποχωρισμό από το φροντιστή τους. Σε αυτόν τον χώρο, τα παιδιά μπορούν να εξερευνήσουν με ασφάλεια τα συναισθήματά τους ελεύθερα χωρίς φόβο κρίσης ή τιμωρίας, παίζοντας τις εμπειρίες τους μέσα από το παιχνίδι.
  • Ενισχύει τη συναισθηματική ρύθμιση, βοηθώντας τα παιδιά να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους, να τα εκφράζουν μέσω του παιχνιδιού και να ανακουφιστούν από τις αρνητικές δονήσεις τους ώστε στη συνέχεια να αναπτύσσουν στρατηγικές διαχείρισης.
  • Βοηθάει στην ανάπτυξη ανθεκτικότητας ενισχύοντας την ικανότητα να αντιμετωπίζουν το άγχος και την αλλαγή. Τα παιδιά μπορούν να μάθουν να εντοπίζουν τα δυνατά τους σημεία, να ασκούν υγιείς δεξιότητες αντιμετώπισης και να αναπτύξουν μια πιο θετική αντίληψη για τις προκλήσεις τους.
Βαλεντίνη Κρικλάνη

Βαλεντίνη Κρικλάνη

Παιγνιοθεραπεύτρια

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Κρικλάνη Βαλεντίνη δημιουργό του Spider Play και παιχνιοθεραπεύτρια. Ως δημιουργός του βιωματικού επιτραπέζιου παιχνιδιού στοχοθεσίας Spider Play ,όραμα της είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση των παιδιών με κατανόηση και αποδοχή, φωτίζοντας και ενισχύοντας την μοναδικότητα τους ώστε μέσα από τις επιλογές τους να γίνουν ευτυχισμένοι ενήλικες.

Διαβάστε περισσότερα

  • Dockett S.,Perry B.(2001). Starting school: effective transitions Early childhood Research and Practice)
  • Bowlby J. (1969) Attachment In: Attachment and loss. New York: Basic Books.
  • Dockett S.,Perry B.(2001). Starting school: effective transitions Early childhood Research and Practice)
  • Separation Anxiety Disorder (childanxiety.net)
  • (Biringen Z. Robinson J. (2010). Emotional availability in mother-child interactions: A reconceptualization for research, American Journal of Orthopsychiatry).
  • Steven Tuber Attachment, Play and authenticity(1954) United States of America