1. Το μωρό σου θα είναι ήρεμο!

Πολλές φορές, τα μικρά μωρά φαίνεται να θέλουν μόνο τη μαμά! Μην το παίρνεις προσωπικά, άλλωστε η μαμά είναι η βασική πηγή τροφής για το μωρό σου! Είναι όμως βέβαιο πως αν φορέσεις το μωρό σου σε έναν καλό μάρσιπο και βγεις έξω για μια χαλαρή απογευματινή βόλτα, το μωρό σου θα είναι ήρεμο και ευτυχισμένο για όση ώρα περπατάς! Δεν θα κλαίει, δεν θα χρειαστεί να κάνεις τίποτα για να το ηρεμήσεις, θα είναι τρισευτυχισμένο και ασφαλές στην αγκαλιά σου! “Wow!”, είδες πόσο υπέροχα νιώθει και μαζί σου; Είναι τρελό boost στην αυτοπεποίθησή σου να πεις «ο μπαμπάς κοίμησε το μωρό!». Και είναι ο πιο εύκολος τρόπος να ηρεμήσεις ένα μωρό με κολικούς και να επιστρέψετε όσο πιο γρήγορα γίνεται όλοι στο κρεβάτι.

2. Θα γνωριστείτε σε βάθος με το μωρό σου!

Όσο το μωρό σου είναι στον μάρσιπο, θα έχει την ευκαιρία να ακούει την καρδιά σου και τη φωνή σου, να νιώθει την κίνησή σου και τη ζεστασιά σου. Θα νιώθει ασφάλεια και θα χαλαρώσει. Θα μάθει τη μυρωδιά σου και την αγκαλιά σου. Κι εσύ θα έχεις την ευκαιρία να παρατηρήσεις κάθε μικρή λεπτομέρεια, κάθε ανάσα και κάθε κίνηση, κάθε μικρό σημάδι ότι το μωρό σου είναι καλά ή ότι κάτι χρειάζεται. Θα καταλαβαίνεις τι δίνει στο μωρό σου ευχαρίστηση, τι απολαμβάνει και με τι ενοχλείται. Θα πεις ένα μεγάλο (ήρεμο) “wow” μ’ αυτό το χαδάκι στην πλατούλα, αυτό το γαργάλημα στα πατουσάκια, αυτή την έκφραση που μοιάζει με χαμόγελο, που θα σου δώσουν κι εσένα τόση χαρά! (Και όλα αυτά θα σε γεμίσουν κουράγιο και δύναμη για τα μεταμεσονύχτια ξυπνήματα!)

3. Θα αναπτύξετε μια δυνατή σχέση μεταξύ σας!

Και όμως, δεν είναι μόνο η μαμά που «δένεται» με το μωρό της! Σε έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης[1], αποδείχθηκε ότι η αύξηση της οξυτοκίνης ήταν ίδια στους μπαπάδες και στις μαμάδες, όταν φρόντιζαν το μωρό τους ή όταν το άκουγαν να κλαίει. Διαπιστώθηκε επίσης ότι όσο περισσότερο χρόνο περνούσε ο μπαμπάς με το παιδί, τόσο μεγάλωνε και το δέσιμο που είχε μαζί του. Δεν χρειάζεται όμως να περιοριστείς στην αλλαγή πάνας ή στο μπάνιο. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι στην περίπτωση των μπαμπάδων, περισσότερο απ’ τη φροντίδα του μωρού, αυτό που βοηθάει το δεσμό μεταξύ τους είναι το παιχνίδι![2] Πόσο “wow!” είναι αυτό; Όσο μικρό κι αν είναι το μωρό σου, θα ξετρελαθεί αν «κουβεντιάζετε» παιχνιδιάρικα, αν του δείξεις τα χρώματα και τις μυρωδιές που συναντάτε στη βόλτα σας, αν χορέψετε μαζί ακούγοντας μουσική!

4. Θα μπορείς να περνάς καλά, μαζί με το μωρό σου!

«Μερικές φορές, μετά από κάποια ώρα στην αγκαλιά, πρέπει να κάνω και κάτι άλλο!», είναι κάτι που έχεις σκεφτεί, έτσι δεν είναι; Το “wow!” πλεονέκτημα του μάρσιπου είναι πως μπορείς να κάνεις με άνεση πολλά πράγματα μαζί με το μωρό σου! Μπορείτε να πάτε μαζί στο supermarket, μπορείς να δουλέψεις στον υπολογιστή σου, να παρακολουθήσεις την παράσταση του μεγαλύτερου παιδιού σου ή να φτιάξετε μαζί ένα παζλ, μπορείς να διαλέξεις με την ησυχία σου εκείνο το εργαλείο που λείπει από τη συλλογή σου ή να φτιάξεις και να απολαύσεις τον freddo σου στη βεράντα! Είναι σπουδαίο να έχεις ελεύθερα χέρια ενώ το μωρό σου είναι χαρούμενο και ήρεμο στον μάρσιπο!

5. Θα δώσεις λίγο (πολύτιμο) ελεύθερο χρόνο στη μαμά!

Ακόμα κι αν πάρεις το μωρό και πεταχτείτε μέχρι το φούρνο της γειτονιάς, η μαμά (ειδικά αν εκείνη είναι που κυρίως το φροντίζει) θα έχει την ευκαιρία να κάνει ένα μπάνιο με την ησυχία της, θα έχει λίγο χρόνο αποκλειστικά για τον εαυτό της, χωρίς το άγχος ότι θα κλάψει το μωρό. Δεν φαντάζεσαι πόσο το έχει ανάγκη! Θα ακούσεις πολλά “wow!” όταν επιστρέψετε (μπόνους πόντοι αν έφερες ψωμί και γάλα)!

Στέλλα Σταμουλάκη, Babywearing consultant
Τηλέφωνο: 2114029216, 6932884661
Email: asteraki@babywearing.gr
Ιστοσελίδα: http://www.babywearing.gr/

[1] Atzil S, Hendler T, Zagoory-Sharon O, Winetraub Y, Feldman R. (2012). Synchrony and specificity in the maternal and paternal brain: relations to oxytocin and vasopressin. Journal of the American Academy of Adolescent and Child Psychiatry. 51(8):798-811. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22840551

[2] Feldman R, Gordon I, Schneiderman I, Weisman O, Zagoory-Sharon O. (2010). Natural variations in maternal and paternal care associated with systematic changes in oxytocin following parent-infant contact. Psychoneuroendocrinology. 35:1133-1141. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20153585