Σήμερα είναι η Ευρωπαϊκή Μέρα για την Προστασία των Παιδιών. Αυτό το άρθρο είναι ένας φόρος τιμής σε όλα τα παιδιά που ανυπεράσπιστα υποφέρουν από ενήλικες-τέρατα, με την ευχή κανένα παιδί να μην υποφέρει ξανά. Πρέπει να είμαστε όλοι ενημερωμένοι και να μην εθελοτυφλούμε.

Τι σημαίνει “παιδοφιλία”;

Ας γνωρίζουμε ότι ως παιδοφιλία ορίζεται «μια μορφή παραφιλίας, η οποία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες και επίμονες σεξουαλικές τάσεις και φαντασιώσεις που αφορούν σε σεξουαλική ενασχόληση με παιδιά». Κάποια άτομα χαρακτηρίζονται ως παιδόφιλα ακόμη κι αν δεν πραγματοποίησαν ποτέ κάποια φαντασίωσή τους για οποιονδήποτε λόγο. Αυτή η έλξη είναι προς παιδιά σε ηλικία μικρότερη των 12 χρόνων, ενώ ο παιδόφιλος θα πρέπει να είναι 16 ετών τουλάχιστον.

Τι σημαίνει “παιδεραστία”;

Ως παιδεραστής ορίζεται αυτός που βρίσκεται σε σεξουαλική επαφή με παιδιά και έχει ερωτικές φαντασιώσεις για ερωτική συνεύρεση με παιδιά, τις οποίες και πραγματοποιεί. Σε ακραίες περιπτώσεις αναφέρονται απειλές, απαγωγές και δολοφονίες των παιδιών-θυμάτων.

Τα στοιχεία είναι τρομακτικά και γεννούν ερωτήματα. Θα αναφέρω μόνο κάποια νούμερα, από έρευνα του ΑΠΘ μόλις το 2019. Η έρευνα έγινε στο Ν. Θεσσαλονίκης και στους όμορους νομούς. Σημειώστε: Tα μισά θύματα (49,8%) ήταν από 13-18 ετών, το (36,3%) ήταν ηλικίας 6-12 ετών και το (13,9%) ήταν παιδιά προσχολικής ηλικίας. Το (59%) των καταγγελιών ήταν από μητέρες, γιαγιάδες και αδελφές, το (24,7%) από νοσηλευτές ή εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ το (15,3%) η καταγγελία έγινε από το ίδιο το παιδί. Ως γονείς, δάσκαλοι, καθηγητές, ειδικοί στην ψυχική υγεία, γιατροί χρειάζεται να “διαβάζουμε” τα σημάδια, για να σταματά άμεσα κάθε μορφή κακοποίησης των παιδιών.

Ποια είναι αυτά τα σημάδια;

Έντονο και αδικαιολόγητο άγχος του παιδιού, παράξενη αντίδραση όταν προσπαθεί κάποιος να ακουμπήσει το παιδί, απρόβλεπτες συναισθηματικές αντιδράσεις, έντονος φόβος, απόσυρση (πχ. δεν παίζει με άλλα παιδιά στο σχολείο), αδικαιολόγητες πληγές ή γρατσουνιές, ενασχόληση με τα γεννητικά του όργανα, ζωγραφική με σεξουαλικό περιεχόμενο, παλινδρόμηση στη βρεφική ηλικία (ενούρηση, εγκόπριση, χρήση πιπίλας).

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Φυσικά τα παιδιά αυτά χρειάζονται άμεσα βοήθεια, όπως και οι γονείς τους ή οι φροντιστές τους, ώστε να διαχειριστούν την κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Απευθυνόμαστε άμεσα στις αρμόδιες αρχές, χωρίς καθυστέρηση.

Διαβεβαιώνουμε τα παιδιά ότι δεν έχουν κάνει κάποιο λάθος και ότι δεν φταίνε γι’ αυτό που συνέβη.

Ας δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά, που είναι τόσο ανίσχυρα  μπροστά σε έναν ενήλικο με άρρωστες διαθέσεις. Δεν είναι μόνο οι υποθέσεις που γίνονται γνωστές. Υπάρχουν παιδιά που υπομένουν το μαρτύριο και που θα το κρατήσουν για πάντα μυστικό.

Από την 5χρονη ΑΝΝΥ μέχρι τη 10χρονη ΜΑΡΚΕΛΛΑ  ας σκεφτούμε πόσα ακόμη παιδιά μπορεί να υποφέρουν και να μην το μάθουμε ποτέ, γιατί απλά κάποια στόματα μένουν κλειστά!

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056

Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111

Χαμόγελο του Παιδιού 1056

Συμβουλευτείτε έναν ειδικό Ψυχικής Υγείας.

Ειρήνη Κλησιάρχη Ρίνη

Ειρήνη Κλησιάρχη Ρίνη

Life & Parenting Coach

Εκπαίδευση Πτυχίο: Bsc in Psychology and counselling, Teesside University Πιστοποιήσεις: Εγκληματολογία, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Certificate in Life coaching, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Μέλος του...

Διαβάστε περισσότερα