Πίνακας περιεχομένων

Ο ολοκληρωμένος οδηγός του Babywearing: Άνεση και εγγύτητα για το μωρό και τον γονιό

To Babywearing είναι πολύ διαδεδομένο πλέον και ελπίζουμε αυτός ο οδηγός να σας βοηθήσει. Η επιλογή ενός εργονομικού μάρσιπου είναι το σημαντικότερο κομμάτι, αυτό που θα σας προσφέρει άνεση, ευκολία και έναν γερό δεσμό με το μωρό σας! Θα πρέπει λοιπόν να επιλέξετε τον κατάλληλο μάρσιπο για ΕΣΑΣ όχι επειδή κάποιος σας τον πρότεινε ως «τέλειο μάρσιπο» αλλά γιατί πραγματικά θα βολεύει ΕΣΑΣ και τις συνήθειες σας. 

Είναι σημαντικό λοιπόν να γίνει μια γνωριμία με τα 5 είδη εργονομικών μάρσιπων ακόμη και με τον πιο απλό τρόπο, μέσα από ένα βίντεο, ώστε να δείτε πως γίνεται η τοποθέτηση του μωρού στο κάθε είδος  και να βγάλετε το δικό σας συμπέρασμα για το ποιος θα είναι πιο εύχρηστος στην καθημερινότητα σας.

Τα πέντε πιο δημοφιλή είδη εργονομικών μάρσιπων – Οδηγός Babywearing

💙Μάρσιπος με κλιπ (full buckle) 
💜Μάρσιπος με κλιπ στην ζώνη και μακριές φαρδιές ράντες (half buckle/meh dai)
💛Ring sling
💚Υφαντό wrap 
🧡Και ελαστικό wrap. 

Ο κάθε ένας έχει τα πλεονεκτήματά του. Βεβαιωθείτε ότι ο μάρσιπος που επιλέξατε είναι κατάλληλος για το μέγεθος του μωρού σας και θα σας καλύψει μέχρι την ηλικία που πιστεύετε ότι θα τον χρησιμοποιήσετε! 

Μόλις τον έχετε στα χέρια σας προσαρμόστε τον σωστά στο σώμα σας και στο μέγεθος του μωρού σας. 

Άνεση και εγγύτητα για το μωρό και τον γονιό

Εξασφαλίστε ότι η τοποθέτηση του μωρού γίνεται με σωστό τρόπο και τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλούς Babywearing – Οδηγός Babywearing

 1. Ο μάρσιπος είναι αναγκαίο να τοποθετείται με τέτοιο τρόπο ώστε να στηρίζει πλήρως την πλάτη και τον αυχένα του μωρού, χωρίς να μεταβάλλει το φυσικό κυρτό του σχήμα. Δεν θα πρέπει δηλαδή το μωρό να έχει περιθώριο να βουλιάζει μέσα στον μάρσιπο αλλα ούτε και να είναι πολύ σφιχτό, σε σημείο όπου θα πιέζει άβολα το σώμα του.
 2. Τα πόδια χρειάζεται να υποστηρίζονται με ύφασμα από γόνατο σε γόνατο σε ένα βαθύ κάθισμα, με τα γόνατά του να είναι ψηλότερα ή στο ίδιο ύψος με τον πωπό του, να σχηματίζουν δηλαδή ένα νοητό Μ (spread squad position). Η θέση του μωρού δεν είναι άλλη από την φυσική του.
 3. Θέλουμε οι αεραγωγοί του να είναι πάντα ανοιχτοί, για παράδειγμα από το ύφασμα και το κεφάλι να μην είναι κοντά στο στήθος του. Θελουμε τουλάχιστον 2 δάχτυλα απόσταση.
 4. Η θερμοκρασία του σώματος του μωρού είναι σημαντική. Θέλουμε το μωρό να είναι ντυμένο κατάλληλα για κάθε εποχή.
 5. Ο γονέας καλό θα ήταν να αποφεύγει οποιαδήποτε δραστηριότητα που μπορεί να γίνει επικίνδυνη κατά τη μεταφορά του μωρού.
 6. Βεβαιωθείτε ότι ο μάρσιπος που θα επιλέξετε είναι κατάλληλος για την ηλικία και το μέγεθος του μωρού σας.
 7. Προσέξτε τη θέση που θα φορέσετε το μωρό σας, ορισμένες από αυτές μπορεί να είναι κατάλληλες για διαφορετικές ηλικίες, όπως Hip Carry, Back Carry & Forward Facing. Τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού επιλέγουμε την θέση tummy-to-tummy .
 8. Το μωρό όταν το φοράμε στο μάρσιπο πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση τέτοια που όταν κατεβάζουμε το κεφάλι μας να μπορούμε να το φιλήσουμε.

Ακολουθήστε λοιπόν τις οδηγίες που παρέχονται από τον κατασκευαστή ή απευθυνθείτε σε μια επαγγελματία σύμβουλο Babywearing για να λάβετε σωστές οδηγίες βήμα προς βήμα στις ρυθμίσεις του μάρσιπου, στη σωστή τοποθέτηση του μωρού και στους κανόνες ασφαλούς Babywearing! 

Με την ορθή εφαρμογή των όλων των παραπάνω μπορείτε να απολαύσετε άνεση, ασφάλεια και εγγύτητα με το μωρό σας καθώς κάνετε τα πάντα μαζί!

Όσο το μωρό είναι κοντά σας ακούει τους χτύπους της καρδιάς σας, τη φωνή σας. Όλα αυτά του ειναι ήδη γνώριμα και είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται κατά το 4ο τρίμηνο της ζωής του για μια ομαλή μετάβαση από την κοιλιά στη νέα του ζωή. Αυτό θα ενισχύσει τη συναισθηματική σύνδεση και θα προσφέρει την αίσθηση ασφάλειας και εμπιστοσύνης για όσο το έχει ανάγκη, φέρνοντας ως αποτέλεσμα ένα χαρούμενο μωρό. 

Πως εντάσσω το Babywearing στην καθημερινότητά μου; – Οδηγός Babywearing

 1. Πρακτική και εξάσκηση: Όπως και με οποιαδήποτε νέα δεξιότητα, η εξάσκηση και η πρακτική είναι σημαντικές. Ξεκινήστε με μικρά χρονικά διαστήματα να φοράτε το μωρό σας και αυξήστε σταδιακά το χρόνο. Με την εξάσκηση αναπτύσσεται σιγά-σιγά η άνεση, η ευκολία και βελτιώνεται ο χρόνος που θα χρειαστεί να φορέσετε το μωρό σας.
 2. Επικοινωνία: Αφιερώστε χρόνο για να επικοινωνήσετε με το μικρό σας κατά τη διάρκεια του babywearing. Τραγουδήστε, περπατήστε, μιλήστε, αγκαλιάστε και χαϊδέψτε το μωρό σας, δημιουργώντας ένα δεσμό εγγύτητας και ασφάλειας.

Το babywearing προσφέρει αμέτρητα οφέλη τόσο για το μωρό όσο και για το γονιό. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές και εξασκώντας την τεχνική του Babywearing, μπορείτε να απολαμβάνετε μια άνετη γεμάτη σύνδεση εμπειρία με το μωρό σας.

Το babywearing έχει πολλά οφέλη για το γονέα. Ορισμένα από αυτά περιλαμβάνουν:

 1. Ελευθερία κινήσεων: Φορώντας το μωρό σας, έχετε την ελευθερία να κινείστε ελεύθερα και να διεκπεραιώνετε τις  καθημερινές σας δραστηριότητες χωρίς να περιορίζεστε κρατώντας το στα χέρια σας.
 2. Ενίσχυση του δεσμού: Το Babywearing βοηθά στην ενίσχυση του δεσμού μεταξύ γονέα και μωρού. Οι συνεχείς αγκαλιές και η επαφή δημιουργούν την αίσθηση της ασφάλειας και της εγγύτητας μεταξύ του γονέα και του μωρού.
 3. Ευκολία στην καθημερινότητα: Φορώντας το μωρό σας, έχετε τα χέρια ελεύθερα για να ολοκληρώσετε διάφορες δραστηριότητες, όπως την παρασκευή φαγητού, το σκούπισμα, την φροντίδα του μεγαλύτερου παιδιού σας ή ακόμη πιο απλά να αγκαλιάζετε το μωρό σας ενώ παράλληλα ολοκληρώνετε άλλα καθήκοντα σας.
 4. Άνεση και εργονομία: Ένας καλός εργονομικός μάρσιπος προσφέρει άνεση και σωστή υποστήριξη στο σώμα του γονέα. Αυτό μπορεί να μειώσει την καταπόνηση και την πίεση στην πλάτη, τους ώμους και τον αυχένα.
 5. Κοινωνική διάδραση: Έχοντας το μωρό σας στον μάρσιπο, διευκολύνετε τη συμμετοχή του σε κοινωνικές δραστηριότητες. Μπορείτε να πάτε σε συναντήσεις με φίλους, να περπατήσετε στο πάρκο ή ακόμη και να πραγματοποιήσετε τις αγορές σας, ενώ το μικρό σας αισθάνεται άνετο και ασφαλές.

Το Babywearing προσφέρει στο γονέα τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια στενή σχέση με το μωρό του, ενώ παράλληλα επιτρέπει την εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων με άνεση και ευελιξία.

Το babywearing έχει πολλά οφέλη για το γονέα

Μην ξεχνάμε όμως και ότι το babywearing έχει πολλά οφέλη για το μωρό.

 1. Αίσθηση ασφάλειας και εγγύτητας: Του παρέχετε μια σταθερότητα δίνοντάς του την αίσθηση της ασφάλειας και της εγγύτητας, αυτής που μοιάζει με τον περιβάλλον που μεγάλωσε, τη μήτρα. Αυτή η αίσθηση μπορεί να καταπραΰνει το μωρό και να βοηθήσει αποτελεσματικά στη μείωση του κλάματος.
 2. Στήριξη της σωστής ανάπτυξης: Κατά τη διάρκεια του εργονομικού Babywearing, το μωρό βρίσκεται στην απόλυτα φυσική του θέση: η πλατούλα του σε σχήμα J και τα ισχία του σε θέση Μ. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη σωστή και υγιή ανάπτυξη των ισχίων και της σπονδυλικής στήλης, καθώς και στην ενίσχυση της μυϊκής του ανάπτυξης.
 3. Κοινωνική διάδραση: Το Babywearing επιτρέπει στο μωρό να είναι πιο ενεργό και συμμετέχον σε κοινωνικές δραστηριότητες. Είναι πιο εύκολο να επικοινωνήσει με τους γονείς του, να παρατηρήσει το περιβάλλον του και να ανταποκριθεί στα ερεθίσματα γύρω του.
 4. Ανάπτυξη της γλωσσικής και γνωστικής δεξιότητας: Φορώντας το μωρό σας, μπορείτε να του τραγουδάτε, να του μιλάτε και με άλλους ανθρώπους φυσικά, προσφέροντάς του μια πληθώρα λεκτικών ερεθισμάτων. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της γλωσσικής δεξιότητας και της γνωστικής ανάπτυξης του μωρού.
 5. Ήρεμος ύπνος: Το babywearing, η κοντινή επαφή δηλαδή γονέα – βρέφους μπορεί να το βοηθήσει να κοιμάται πιο ήρεμα, σε απόλυτη χαλάρωση. Η αίσθηση της αγκαλιάς και η ασφάλεια που παρέχει ο μάρσιπος μπορούν να καταπραΰνουν το μωρό και να το ηρεμήσουν.
 6. Βοηθάει στην Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση: Η όρθια θέση του μωρού στον μαρσιπο και η κοντινή επαφή με το σώμα του γονέα προσφέρει ένα αίσθημα ασφάλειας και άνεσης στο μωρό, μειώνοντας το άγχος και τη δυσφορία.
 7. Ενισχύει την ασφαλή προσκόλληση: Η πρακτική του babywearing μπορεί να ενισχύσει την ασφαλή προσκόλληση ανάμεσα σε γονέα και μωρό. Αυτό δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στο μωρό και προωθεί την ψυχοσυναισθηματική ευεξία του. Η στενή επαφή που προκύπτει από το Babywearing βοηθάει στην ανάπτυξη ενός ασφαλούς δεσίματος μεταξύ γονέα και μωρού, επηρεάζοντας θετικά την αυτοπεποίθηση και την κοινωνική δεξιότητα του μωρού.
 8. Προστατεύει το μωρό από το “σύνδρομο επίπεδης κεφαλής: Το babywearing μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και αντιμετώπιση του συνδρόμου επίπεδης κεφαλής (flat head syndrome) στα μωρά. Το σύνδρομο επίπεδης κεφαλής είναι μια κατάσταση όπου το κεφάλι του μωρού αναπτύσσει μια επίπεδη ή ασύμμετρη μορφή λόγω της συνεχούς πίεσης σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Φορώντας το μωρό στον μάρσιπο διανέμεται ομοιόμορφα η πίεση στο κεφάλι του μωρού αποφεύγοντας τη συνεχή πίεση σε ένα μόνο σημείο. Αυτό μπορεί να προλάβει ή να βελτιώσει την επίπεδη κεφαλή.
 9. Παρέχει υποστήριξη στις θηλάζουσες μητέρες: Τις πρώτες ημέρες το νεογέννητο μωρό μπορεί να βρίσκεται στο στήθος αμέτρητες ώρες συνεπώς και η μητέρα στον καναπέ ή στο κρεβάτι, με το μάρσιπο μπορεί να θηλάζει εξίσου αρκετές ώρες και καθιστή και σε κίνηση σαν ένα βοήθημα χωρίς να σημαίνει ότι η προσοχή μας δεν θα είναι στο μωρό.

Συνοψίζοντας αυτόν τον Οδηγό Babywearing το να φοράς το μωρό σου έχει αμέτρητα οφέλη για όλη την οικογένεια, παρέχει ελευθερία κινήσεων και συμβάλλει στην ψυχοκινητική ανάπτυξη του μωρού! 

Εσύ; Ακόμη να το εντάξεις στην καθημερινότητα σας;

Άννα – Ράνια Μιχαλάκη 

Πιστοποιημένη Σύμβουλος Babywearing 

Die Trageschule®

Άννα – Ράνια Μιχαλάκη

Σε συνεργασία με:

Άννα – Ράνια Μιχαλάκη

Η Άννα - Ράνια Μιχαλάκη είναι πιστοποιημένη σύμβουλος Babywearing. Βασικός της στόχος είναι να σε καθοδηγήσει να εντάξεις σωστά το Βabywearing στην καθημερινότητά σου, όπου συμβάλλει στην σύνδεση με το μωρό σου και βοηθά στο να μεγαλώνεις ένα μωράκι ήρεμο και ασφαλές στην αγκαλιά σου, με χέρια ελεύθερα

Διαβάστε περισσότερα