Περιγραφή

Το σωματικό παιχνίδι το ακούμε διαρκώς γύρω μας. Τι είναι όμως και πώς επηρεάζει το παιδί;

Το σωματικό παιχνίδι μέσα στον χρόνο

Η ιδέα ότι η σωματική σύνταξη συνδέεται άμεσα με συγκεκριμένα συναισθήματα χρονολογείται από τα χρόνια του Αριστοτέλη (Αριστοτέλης Περί Ψυχής) και του Ασκληπιού. Ο Πλάτων ενέπνευσε τον Laban να αναπτύξει τη θεωρία του για την κρυσταλλική κίνηση.

Σύμφωνα με την έρευνα του Dr. Albert Mehrabian, τα μη λεκτικά  στοιχεία αντιπροσωπεύουν διαφορετικά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται κανείς ένα μήνυμα σχετικά με τα συναισθήματά του: οι λέξεις αντιπροσωπεύουν το 7%, ο τόνος της φωνής αντιστοιχεί στο 38% και η έκφραση του προσώπου στο 55%.

Στη χρονογραμμή μας, το πρώτο εργαλείο ανακάλυψης του κόσμου είναι το σώμα μας. Μέσα από αυτό σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, χτίζουμε το ποιοι είμαστε, υφαίνουμε το σύμπαν των εμπειριών μας μέσα από την αέναη τροφοδότηση μέσα από τις 5 μας αισθήσεις.

Το σώμα είναι το πιο σπουδαίο εργαλείο μας και η κίνηση είναι ο τρόπος που αυτό το υπερ-εργαλείο μπορεί να κατακτήσει το σύμπαν.

Σε αυτό το βίντεο θα μιλήσουμε για:

  • το σωματικό – κιναισθητικό παιχνίδι
  • την ανάλυση της κίνησης και τη συναισθηματική βελτίωση μέσα από τη μέθοδο Laban
  • την ψυχο-χορευτική προσέγγιση της Gabriel Roth, για τους 5 ρυθμούς στο παιχνίδι και στη ζωή.

Το σωματικό παιχνίδι… Η γλώσσα του Σώματος είναι η Γλώσσα του Συναισθήματος

Το σωματικό παιχνίδι είναι το είδος παιχνιδιού που κάνει το παιδί  να μετακινείται και να εκφράζεται μέσα από μεγάλες κινήσεις όπως το τρέξιμο και το άλμα αλλά και μέσα από μικρές κινήσεις όπως το να πιάνει ένα μολύβι ή να δένει έναν κόμπο, να κουνά ένα αυτοκίνητο ή να κάνει μια κατασκευή. Τα παιδιά καίνε περισσότερες θερμίδες μέσω του ενεργού παιχνιδιού από οποιοδήποτε άλλο είδος παιχνιδιού, και φυσικά αυτό είναι κάτι που μπορεί να τους βοηθήσει να διατηρηθούν σε φόρμα, να αναπτυχθούν μυοσκελετικά και να συμβάλουν σε ένα τεράστιο φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία, ψυχική και σωματική.

Το σωματικό παιχνίδι από τα μωρά

Ας φανταστούμε ένα μωρό να μπουσουλά προς το αγαπημένο του λούτρινο ζώο ή ένα μικρό κορίτσι να σκαρφαλώνει στις κούνιες ή  στο διάλειμμα να χορεύει –  ή ας προσκαλέσουμε δικές μας σωματικές δραστηριότητες από όταν ήμασταν παιδιά κιόταν το σκεφτούμε πιθανόν να συμφωνήσουμε πως το σωματικό παιχνίδι είναι μια από τις πιο αξέχαστες πτυχές της παιδικής μας ηλικίας. Ευτυχώς όμως το σώμα θυμάται και μπορούμε να παίξουμε ακόμη και σήμερα σαν παιδιά με μια σχετικότητα στην ευελιξία…

Ομιλητές

Μαριάννα Αντωνακάκη, ΜΑ

Μαριάννα Αντωνακάκη, ΜΑ

MindsetMaps™ Partner & Consultant, Trainer in nlpgreece®, Δημιουργός του NowLetsPlay®

H Μαριάννα Αντωνακάκη θεωρώντας πως η εκπαίδευση είναι μια δια βίου διαδικασία που προσεγγίζεται συνολικά στο πώς επιδρά στην εξέλιξη του ανθρώπου, ξεκίνησε τις σπουδαστικές της διαδρομές με στόχο να μη σταματήσει όσο ζει...

Διαβάστε περισσότερα