Περιγραφή

Ο θυμός είναι ΕΝΕΡΓΕΙΑ… Πολλές φορές άλλωστε, ο θυμός μεταφέρει την ενέργεια των συναισθημάτων που δεν εκδηλώνουμε και δεν αναγνωρίζουμε. Όταν μάλιστα συμβαίνει αυτό η δυναμική του είναι τεράστια αλλά ταυτόχρονα πολύ ύπουλη για την υγεία μας. Ο θυμός αποτελεί ένα σημαντικό είδος ενέργειας που χρειάζεται να το γνωρίσουμε, να το εξηγήσουμε και πάνω από όλα να το μετουσιώσουμε μέσα από την αποδοχή και αυτό διότι ο θυμός είναι για τον άνθρωπο ότι η βενζίνη για τα αυτοκίνητα… είναι η καύσιμη ύλη μας!

Γιατί φοβόμαστε τον θυμό μας;

Στις κοινωνίες μας έχουμε μάθει πως δεν «πρέπει» να δείχνουμε τον θυμό, δεν πρέπει να είμαστε θυμωμένοι. Όμως η μη αποδοχή του θυμού μας είναι πέρα για πέρα καταστροφική για την υγεία μας (ψυχική και σωματική). Αργά και σταθερά μας αποδυναμώνει και μας αρρωσταίνει.

Η δυναμική του θυμού είναι τόσο δυνατή που όταν η σχέση μας με τον θυμό δεν είναι υγιής, οι συνέπειες για εμάς μπορεί να είναι καταστροφικές… θυμηθείτε το ηλεκτρικό μπορεί και να μας κάψει! Αντίθετα, όταν αποκτήσουμε υγιή σχέση με τον θυμό μας και μπορούμε να τον διαχειριζόμαστε, μπορούμε με ευκολία και αμεσότητα να χρησιμοποιούμε αυτή την ενέργεια.

Από πού προέρχεται ο θυμός;

Ο φόβος της απόρριψης

O θυμός είναι ένα παραγόμενο συναίσθημα. Κυρίως παράγεται από τους φόβους και το αίσθημα της ντροπής. Ένας πολύ πολύ βασικός φόβος που δημιουργείται κατά την παιδική ηλικία και καλλιεργεί το αίσθημα του θυμού, είναι ο φόβος της απόρριψης ή καλύτερα της μη αποδοχής, αρχικά από τους γονείς και κατ΄ επέκταση -καθώς μεγαλώνουμε- από το κοινωνικό σύνολο.

Για τον λόγο αυτό, είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπούμε μέσα μας και να βρούμε όλους εκείνους τους λόγους που φοβόμαστε ότι δεν είμαστε αποδεκτοί. Αυτό μας βοηθά πολύ να παραμένουμε ήρεμοι και υγιείς στην καθημερινότητά μας.

Αίσθημα αδυναμίας

Επίσης, μία άλλη πολύ βασική αιτία παραγωγής θυμού είναι η πεποίθηση της αδυναμίας.

  • Νιώθω δυνατός και ικανός να ζήσω, να δημιουργήσω και να διαχειριστώ τις καταστάσεις στη ζωή μου;
  • Υπάρχει κάτι που με μπλοκάρει και θα επιθυμούσα να κάνω διαφορετικά;

Βασικά ερωτήματα που χρειάζεται κατά καιρούς να θέτουμε στον εαυτό μας!

Ουσιαστικά θυμώνουμε επειδή νιώθουμε αδύναμοι και δεν επιθυμούμε να το δείξουμε. Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να πληγωθούμε και δεν θέλουμε κανείς να το καταλάβει ή να το γνωρίζει. Φοβόμαστε τα συναισθήματά μας και τα κρατάμε (νομίζουμε) έξω από εμάς. Και λέω «νομίζουμε», διότι στην πραγματικότητα τα θάβουμε μέσα μας.

Είμαστε άνθρωποι και αυτό σημαίνει πως όταν νιώθουμε ότι απειλούμαστε κάνουμε τα πάντα για να μας προστατέψουμε και λειτουργούμε κατά τέτοιον τρόπο ώστε να είμαστε σίγουροι ότι κανένας δεν θα αντιληφθεί το πόσο εύθραυστοι είμαστε. Θα κάνουμε τα πάντα για να μας προστατέψουμε… άλλωστε αυτό είναι ανθρώπινο ένστικτο!

Ο θυμός λοιπόν, είναι ένας τέτοιος πολύ όμορφος μανδύας.

Και τι κάνουμε;

Ουσιαστικά αμυνόμαστε μέσω του θυμού. Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την ιδέα ότι κάποιος άλλος είναι πιο ισχυρός από εμάς και θέλουμε να τον αποδυναμώσουμε. Έτσι, καταφεύγουμε στον θυμό.

Βέβαια ο θυμός όπως και όλα τα πράγματα σε αυτόν τον πλανήτη έχει και την Υψηλοκραδασμική του πλευρά. Η πολικότητα του θυμού ως ενέργεια είναι η… συμπόνοια. Όσο περισσότερος θυμός…τόση περισσότερη συμπόνοια μπορούμε να δημιουργήσουμε μετουσιώνοντάς τον!

Συν + πονώ = Βιώνω τον πόνο μου και τον πόνο του άλλου!

Μπαίνω στη θέση του χωρίς όμως να γίνομαι εκείνος και χωρίς να κάνω δικά μου τα δικά του τραύματα ή δικούς μου, τους δικούς του φόβους. Υπάρχει μία λεπτή αλλά πολύ πολύ σημαντική και απαραίτητη διαχωριστική γραμμή ώστε να μη μπαίνουμε στο τρυπάκι της θυματοποίησης και άρα του παθητικού θυμού.

Άραγε είναι απαραίτητος ο θυμός;

Ο θυμός υπάρχει επειδή χρειάζεται να τον κατανοήσω. Να μπω μέσα του, να συνομιλήσω μαζί του και βρω τα βαθύτερα μηνύματά του. Πάνω από όλα χρειάζεται να κατανοήσω τις βαθύτερες αιτίες του θυμού μου και να νιώσω συμπόνια για τον άνθρωπο που ήμουν διότι ο άνθρωπος που ήμουν έκανε τις ιδανικότερες επιλογές για εμένα και έτσι βρίσκομαι στο υπέροχο και μοναδικό Εδώ και Τώρα!

Ομιλητές

Αλεξάνδρα Κωνσταντοπούλου

Αλεξάνδρα Κωνσταντοπούλου

Holistic Facilitator, Leadership & Jughian Coach

Η Αλεξάνδρα Κωνσταντοπούλου είναι Leadership & Jughian Coach, Holistic Facilitator & Self - Awareness Mentor. Η Αλεξάνδρα έπειτα από ένα πολυετές και ανατρεπτικό ταξίδι αυτογνωσίας και προσωπικής εξέλιξης ίδρυσε την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση “Aican.....Healing & Coaching Etheric Academy”. Το μεγαλύτερο κίνητρο και όνειρό της είναι να προσφέρει, Καθοδήγηση, Υποστήριξη και Αγάπη, στους ανθρώπους που επιθυμούν να γνωρίσουν και να εξελίξουν και τον εαυτό τους. Υποστηρίζει κάθε άνθρωπο, άνδρες και γυναίκες, που επιθυμεί να φέρει ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής μέσα από την επαφή τους με τα Συναισθήματά τους και τον Εσωτερικό Εαυτό τους.

Διαβάστε περισσότερα