Περιγραφή

Οι μαθησιακές δυσκολίες ταλανίζουν ολοένα και περισσότερους μαθητές. Τα τελευταία έτη έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια στην Ελλάδα να προσδιοριστούν τα χαρακτηριστικά, οι ιδιαιτερότητες και οι ακριβείς δυσκολίες τους. Οι προσπάθειες αυτές έχουν εν μέρει αποδώσει, καθώς υπάρχει διαρκής ενημέρωση σχετικά με το ζήτημα των μαθησιακών δυσκολιών.

Πώς προσεγγίζουμε έναν μαθητή με μαθησιακές δυσκολίες;

Η έγκαιρη και σωστή διάγνωση σε συνδυασμό με την πολυαισθητηριακή, ειδική και εξατομικευμένη προσέγγιση της διδασκαλίας, καθώς και με τη συμπαράσταση από το σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού, θα εξασφαλίσουν την πλέον αισιόδοξη πρόγνωση για βελτίωση της εξέλιξης και της ακαδημαϊκής επίδοσής του.

Ποιος είναι ο ρόλος του ειδικού παιδαγωγού στην ελληνική γλώσσα;

Ο ειδικός παιδαγωγός είναι ο σύμμαχος και ο μεσολαβητής στις σχέσεις του παιδιού με τη σχολική κοινότητα. Αναλαμβάνει υποστηρικτικό ρόλο και διευκολύνει την πρόσβαση των μαθητών στο πρόγραμμα σπουδών με την παρέμβαση στην τάξη. Έχοντας και ρόλο – εφόδια εκπαιδευτικού, παρακολουθεί την πορεία του παιδιού κι είναι το κατάλληλο άτομο να εφαρμόσει τις σωστές τεχνικές που θα βοηθήσουν το παιδί στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Είναι οι μαθησιακές δυσκολίες εμπόδιο για την εκμάθηση ξένων γλωσσών;

Όχι βέβαια!

Η αναγνωστική και ορθογραφική διαδικασία δεν είναι ίδια σε όλες τις γλώσσες. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε γλωσσικού συστήματος παρέχουν τη δυνατότητα για εξαγωγή συμπερασμάτων τόσο αναφορικά με το ερώτημα για το ποια ξένη γλώσσα θα ήταν καταλληλότερη να επιλέξει προς εκμάθηση ένα άτομο με δυσλεξία, όσο και για την επίδοσή του σ’ αυτήν.

Πώς βοηθάει ένας εξιδεικευμένος καθηγητής ξένης γλώσσας τους μαθητές που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες;

Με ποιους τρόπους μπορούν να συνεργαστούν οι δύο ειδικοί;

Δείτε αυτή τη συζήτηση για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τον εξειδικευμένο καθηγητή ξένης γλώσσας, αλλά και για το πώς μπορεί να συνεργαστεί με τον ειδικό παιδαγωγό της μητρικής γλώσσας.

Η συνεργασία των 2 ειδικών:

  1. Η συνεργασία μεταξύ των ειδικών είναι σημαντική.
  2. Η συνεργασία γονέα και ειδικού παιδαγωγού είναι καθοριστική τόσο στη διαμόρφωση του εκπαιδευτικού προγράμματος όσο και στη συναισθηματική ενδυνάμωση του μαθητή. Ο ρόλος του γονέα είναι ενεργός και συμβάλλει ουσιαστικά στην πορεία προς τη μάθηση.

Ομιλητές

Μαρία Γκουγκούμη

Μαρία Γκουγκούμη

Ειδική Παιδαγωγός

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των επαγγελματιών μας τη Μαρία Γκουγκούμη. Αποφοίτησε ως ψυχοπαιδαγωγός από το τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην «Προαγωγή Ψυχικής Υγείας – Πρόληψη Ψυχικών Διαταραχών» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικεύθηκε στην Ειδική Αγωγή μέσα από πλήθος σεμιναρίων που σχετίζονται με την ειδική αγωγή. Εκπαιδεύτηκε στο θεραπευτικό παιχνίδι Κ.Α.Λ.Ε.Σ.Μ.Α. για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού. Είναι κάτοχος πιστοποίησης γραφής Braille και έχει εκπαιδευτεί στην εφαρμογή του TEACCH. Μετεκπαιδεύτηκε στη ΔΕΠΥ από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως ειδική παιδαγωγός με μαθητές προσχολικής και σχολικής ηλικίας με μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεξία, νοητική υστέρηση και διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές. Έχει λάβει μέρος σε πολλά επιστημονικά σεμινάρια σχετικά με τη διάγνωση και αποκατάσταση νευροαναπτυξιακής καθυστέρησης σε παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Είναι δημιουργός της εκπαιδευτικής πλατφόρμας www.special-learners.gr και όνειρό της είναι να δημιουργήσει εκπαιδευτικά εργαλεία, τα οποία θα κάνουν προσιτή τη γνώση σε όλα τα παιδιά!

Διαβάστε περισσότερα
Μαργιάννα Τζεβελέκου

Μαργιάννα Τζεβελέκου

Ειδική Παιδαγωγός, Καθηγήτρια Αγγλικής & Γαλλικής Γλώσσας

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Μαργιάννα Τζεβελέκου, Καθηγήτρια Αγγλικής και Γαλλικής Γλώσσας- Ειδική Παιδαγωγό. Έχει ιδρύσει το ψηφιακό χώρο ολιστικής εκμάθησης Αγγλικής και Γαλλικής γλώσσας για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες Langability με στόχο να υποστηρίξει εκπαιδευτικά αλλά και ψυχοκοινωνικά τα παιδιά και τους γονείς τους από όλα τα μέρη της χώρας. Είναι μεγάλη μας χαρά που την έχουμε στην ομάδα μας και θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας!

Διαβάστε περισσότερα