Περιγραφή

Τι είναι εξαιρετικά σπουδαίο πάνω στο οποίο στηριζόμαστε και έχουμε ανάγκη από τη στιγμή της γέννησης μας; Η ανθρώπινη σχέση, η σύνδεση. Αν εντάξουμε λοιπόν την ανάγκη αυτή στο πλαίσιο της θεραπείας, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι αναφερόμαστε σε κάτι πολύ σημαντικό: στη σχέση που αναπτύσσετε μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου, αλλά και των φροντιστών του. Αυτό είναι που ονομάζουμε θεραπευτική σχέση, η οποία ξεκινά να δημιουργείται από την πρώτη κιόλας τηλεφωνική (συνήθως) επαφή του γονέα με τον θεραπευτή.

Το αμέσως επόμενο βήμα μετά την λογοθεραπευτική αξιολόγηση του παιδιού είναι η παρουσίαση, η επεξήγηση και η ερμηνεία στους γονείς των στοιχείων και των ευρημάτων που παρατηρήθηκαν σε αυτή. Αυτό είναι το σημείο όπου φυσικά προκύπτουν απορίες, καλοδεχούμενες διαφωνίες και μία ευρεία συζήτηση γύρω από τη φύση και τα χαρακτηριστικά της διαταραχής που αντιμετωπίζει το παιδί. Τότε είναι που επίσης θα συζητηθούν οι θεραπευτικοί στόχοι και το θεραπευτικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσουμε, η μορφή που θα έχει η θεραπεία αλλά επίσης και η σημαντικότητα της συνεισφοράς των γονέων στη θεραπεία του παιδιού τους τόσο μέσα στον θεραπευτικό χώρο όσο και μετά τη λήξη της κάθε συνεδρίας.

Λογοθεραπεία και ο ρόλος του γονέα

Ο ρόλος που διαδραματίζει ο γονέας στη ζωή του παιδιού του δεν μπορεί κανείς να αμφιβάλει ότι είναι υψίστης σημασίας, γιατί όχι και στη θεραπεία του λοιπόν. Σε μία νέα ανάγκη που έχει προκύψει για βοήθεια, υποστήριξη και πλαισίωση και που μέσα από αυτήν την ανάγκη φιλοδοξούμε να βγουν ακόμη περισσότερο συνδεδεμένοι.

Γιατί άραγε ο γονέας χρειάζεται να είναι παρών κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του παιδιού του;

Κάποια από τα πολλά που αγγίζουμε σε αυτή τη συζήτηση είναι:

– γιατί οι θεραπευτές έχουμε ανάγκη τους γονείς

– ποια είναι τα οφέλη των γονέων που παρακολουθούν τη θεραπεία του παιδιού τους

– γιατί θέλουμε τους γονείς εντός της αίθουσας κατά τη διάρκεια της θεραπείας

Ομιλητές

Ελεάνα Μαυροδήμου

Ελεάνα Μαυροδήμου

Παιδιατρική Λογοθεραπεύτρια

Η Ελεάνα Μαυροδήμου είναι Παιδιατρική Λογοθεραπεύτρια. Η ανάγκη της να υποστηρίξει όχι μόνο το παιδί αλλά ολόκληρη την οικογένεια μέσα στη θεραπευτική διαδικασία την έφερε κοντά στη Θετική Διαπαιδαγώγηση και στο Project Parenting. Πλαισιώνοντας τους γονείς με γνώση γύρω από την αναπτυξιακή διαδικασία και αγάπη βλέπει τα παιδιά να ανθίζουν.

Διαβάστε περισσότερα