Περιγραφή

Η προαγωγή της σίτισης των πρόωρων νεογνών με το γάλα της μητέρας τους είναι μια αξιόπιστη στρατηγική για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης νεκρωτικής εντεροκολίτιδας (ΝΕΚ), σηψαιμίας και του κόστους που σχετίζεται με την αντιμετώπισή τους, καθώς και για τη βελτίωση της εγκεφαλικής, οπτικής και γνωστικής ανάπτυξης των πρόωρων βρεφών.  Οι μητέρες, λόγω αδυναμίας του ανώριμου πρόωρου βρέφους τους να θηλάσει και του πρώιμου αποχωρισμού λόγω της νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ), αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα εμπόδια στην έναρξη και τη διατήρηση επαρκούς γαλουχίας και χρειάζονται εκπαίδευση και συνεχή υποστήριξη.

Το πρόγραμμά μας στόχο έχει την προαγωγή του θηλασμού στα πρόωρα βρέφη μέσω της ενημέρωσης, υποστήριξης και ενδυνάμωσης των γονέων αλλά και των επαγγελματιών υγείας.

Οι συναντήσεις της ομάδας γίνονται σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Δευτέρα 16:00-18:00 και είναι ανοιχτές χωρίς κόστος για τους συμμετέχοντες.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι γονείς με πρόωρο βρέφος (ηλικία κύησης κάτω των 37 εβδομάδων). Υποστήριξη παρέχεται από την προγεννητική περίοδο-σε κυήσεις υψηλού κινδύνου για πρόωρο τοκετό- έως την διορθωμένη ηλικία 6 μηνών του πρόωρου βρέφους.

Στην ομάδα αναγνωρίζονται και συζητούνται θέματα σχετικά με:

 • Ενημέρωση για την διατήρηση γαλουχίας σε πιθανή προωρότητα και αποχωρισμό.
 • Διατήρηση γαλουχίας για το διάστημα αποχωρισμού.
 • Ενημέρωση για τις δεξιότητες, και την ικανότητα θηλασμού του πρόωρου νεογνού.
 • Συζήτηση και για τις ανατομικές και λειτουργικές προκλήσεις που δυσκολεύουν την σίτιση.
 • Σχέση γονέα-βρέφους στη ΜΕΝΝ.
 • Εμπόδια που διαταράσσουν το δεσμό μητέρας-πρόωρου μωρού (ιατρικά, νοσοκομειακά και οικογενειακά εμπόδια).
 • Παρεμβάσεις που προωθούν τον δεσμό μητέρας-βρέφους και κατά συνέπεια τον θηλασμό.
 • Διαχείριση του πένθους και της απώλειας.
 • Υποστήριξη του μητρικού θηλασμού κατά την παραμονή στην ΜΕΝΝ.
 • Προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν προκειμένου να εδραιωθεί ο θηλασμός και να συνεχίσει με την μετάβαση από το νοσοκομείο στο σπίτι.
 • Διασύνδεση των γονέων πρόωρων νεογνών με ομάδες και φορείς υποστήριξης του μητρικού θηλασμού.

Οι συναντήσεις συντονίζονται από διεθνώς πιστοποιημένους συμβούλους θηλασμού (IBCLC) και μαίες με παρουσία νεογνολόγου/ψυχολόγου/συμβούλου περιγεννητικού πένθους, στην περίπτωση που αυτό κρίνεται αναγκαίο λόγω της σύστασης της κάθε ομάδας.

Στις συναντήσεις οι μετέχοντες συμπληρώνουν μια φόρμα για την καλύτερη παρακολούθηση και για τη συλλογή δεδομένων διαφυλάσσοντας το απόρρητο και τα προσωπικά δεδομένα.

Για δηλώσεις συμμετοχής στείλτε email στο prematuritas@gmail.com.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site prematuritas.gr, το facebook και το instagram.

*Η ομάδα υποστήριξης γονέων είναι μια πρωτοβουλία συνεργασίας του Ηλιτόμηνον και του Συλλόγου Σπίτι Θηλασμου: Μητέρα, Βρέφος, Οικογένεια.

Στοιχεία επικοινωνίας