Περιγραφή

“Όταν πέσουν οι σπόροι μιας ιστορίας εμείς γινόμαστε το χώμα της”, Clarissa Pinkola Estes, Γυναίκες που τρέχουν με τους λύκους, εκδ. Κέλευθος.
Δυο χρόνια αλησμόνητα παρέα με λύκαινες…Ο πρώτος κύλησε διαδικτυακά, ο δεύτερος από κοντά, στον παλλόμενο κύκλο των βλεμμάτων, των σωμάτων.

Ήρθε η ώρα να ξανανταμώσουμε χέρι με χέρι, στην Αθήνα. Πρόκειται για μία βιωματική ομάδα προσωπικής ανάπτυξης και διεύρυνσης, μέσα από την επανασύνδεση με την άγρια, αυθεντική φύση μας, το αδάμαστο πνεύμα μας, το ένστικτο, την ανθεκτικότητα και τη δημιουργικότητά μας. 10 συναντήσεις ουσίας, έκφρασης, δημιουργικότητας, αλληλεγγύης, ενδυνάμωσης, πρόληψης, ίασης.

Γιατί; Την ώρα που η φύση του πλανήτη εξαφανίζεται και η δική μας κατανόηση της εσωτερικής μας φύσης συρρικνώνεται, την ώρα που η πατριαρχία επιχειρεί να φιμώσει τις φωνές μας και να ελέγξει τη συμπεριφορά και την έκφρασή μας, αισθάνομαι ότι η σύνδεση μεταξύ γυναικών και της κάθε μίας ξεχωριστά με τη βαθύτερη, ενστικτώδη ύπαρξή της, είναι επιτακτική ανάγκη. Όταν η σχέση με τον εαυτό μας πάσχει, διαρρηγνύεται, ενδέχεται να νιώθουμε αποστεγνωμένες, αδύναμες, μπερδεμένες, φιμωμένες, ακινητοποιημένες, στερημένες την έμπνευση ή τη ζωντάνια, την εκφραστικότητα, το νόημα, γεμάτες ενοχές, ντροπή, οργή, αμφιβολίες, χωρίς βηματισμό και προσανατολισμό (Pinkola Estes, 2020).


Πώς; Η αφορμή δόθηκε από την επικαιρότητα και τη συνάντησή μου με το βιβλίο «Γυναίκες που τρέχουν με τους λύκους» (Κέλευθος, 2020). Έτσι προέκυψε η ιδέα για μια ομάδα γεμάτη με όλες τις πηγές της έμπνευσης, της δημιουργίας και της θεραπείας του κόσμου αυτού: ιστορίες, μύθοι, ταινίες, εικαστικά, φύση, μουσική, αφηγήσεις και πάνω από όλα, προσωπικό μοίρασμα και σύνδεση. Η φετινή συνέχεια τροφοδοτείται από προσωπικές διεργασίες και αλλαγές που μοιραία, ενσωματώνονται και επηρεάζουν το περιεχόμενο της δουλειάς μου. Νιώθοντας ότι οι ομάδες είναι ένας χώρος, μια μήτρα ανάπτυξης για τα μέλη τους, σας προσκαλώ να συνταξιδέψουμε μέσα μας και γύρω μας, ως φιλοπερίεργες εξερευνήτριες της γυναικείας φύσης…


Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα αυτή θα συναντιέται διά ζώσης ένα Σάββατο το μήνα για 5 ώρες. Στη διάρκεια των συναντήσεων θα προσεγγίζουμε βιωματικά ένα πυρηνικό για τη γυναικεία ταυτότητα και φύση θέμα όπως: θηλυκότητα, δημιουργικότητα, σχέσεις (οικογενειακές, συντροφικές, φιλικές), συναισθηματική ζωή, ανήκειν, οριοθέτηση, σεξουαλικότητα, εξαρτήσεις, αυτονομία, ματαίωση, γονιμότητα, κ.ά. Τα θέματα θα διαμορφωθούν σύμφωνα και με τις ανάγκες της συγκεκριμένης ομάδας και σε μεγάλο βαθμό θα συνδέονται με τις ιστορίες, τους μύθους και άλλα στοιχεία του βιβλίου της Estes.

Στο ενδιάμεσο των συναντήσεων θα προτείνεται κάποια διεργασία (πχ. μία εικαστική δημιουργία ή η παρακολούθηση μιας ταινίας ή μια τελετουργία στο φυσικό περιβάλλον ή η επικοινωνία μεταξύ των μελών με έναν ιδιαίτερο τρόπο) που θα ενισχύει και θα εδραιώνει το βίωμα και τη σύνδεση της ομάδας αλλά και την εμβάθυνση στο εκάστοτε θέμα – φυσικά όλα τα θέματα συνιστούν υπόγειες ρίζες που επικοινωνούν και προσφύονται στον ίδιο κορμό της ταυτότητάς μας.


Πηγές: Πρωτίστως η ομάδα. Επικουρικά, ο τρόπος που η ομάδα θα συναντηθεί με εφαρμογές και ερεθίσματα από το χώρο της συστημικής ψυχοθεραπείας και της δραματοθεραπείας, του StoryPlay, του cinematherapy, της δημιουργικής γραφής, της λογοτεχνίας και των τεχνών γενικότερα. Το σώμα της κάθε μίας, το σώμα της ομάδας, η τέχνη της ψυχοθεραπείας και το ανεξάντλητο πεδίο των εκφραστικών μέσων και τεχνών, αυτά είναι η πρώτη ύλη μας!

Απευθύνεται σε κάθε μία από εσάς που νιώθει ότι είναι έτοιμη να συναντήσει άλλες σπουδαίες και μοναδικές γυναίκες μα και κομμάτια του εαυτού της που θα εμπλουτίσουν τη ζωή της σε όλα τα επίπεδα! Σε κάθε μία από εσάς που νιώθει ότι χρειάζεται να ανακαλύψει κάτι καινούριο, να αλλάξει ή να εξελίξει μία της πτυχή. Σε κάθε μία που επιθυμεί να επεξεργαστεί εμπειρίες δύσκολες ή ευχάριστες, προκειμένου να τις νοηματοδοτήσει… Σε κάθε μία που αισθάνεται ότι οι ιστορίες είναι γιατρικό και ότι είμαστε φτιαγμένες από ιστορίες…Σε κάθε μία που νιώθει άχρωμη και θέλει να κάνει κάτι για αυτό! Σε κάθε μία που αναζητά τη φυλή της… Το μόνο που χρειάζεται είναι η φιλοπερίεργη διάθεση μιας εξερευνήτριας και η ανοιχτή ματιά μιας ταξιδιώτισσας της ζωής….

Κλείσε τη θέση σου εδώ!

Βίκυ Βάββα

Ομιλητές

Βίκυ Βάββα

Βίκυ Βάββα

Παιγνιοθεραπεύτρια, Σύμβουλος γονέων, Ψυχοθεραπεύτρια

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Παιγνιοθεραπεύτρια, Σύμβουλο Γονέων και ψυχοθεραπεύτρια, Βίκυ Βάββα. Χαιρόμαστε τόσο πολύ που θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας.

Διαβάστε περισσότερα