Περιγραφή

Έχεις όρεξη να περάσεις δημιουργικό χρόνο με το παιδί σου παίζοντας, να λερωθείτε άφοβα, να αισθανθείτε ελεύθερα όλα εκείνα που τα παιχνιδοτράγουδα και τα υλικά μπορούν να σας προσφέρουν; Αν η απάντηση είναι ναι,  τότε με μεγάλη χαρά κι ανυπομονησία σε περιμένουμε στο δικό μας live. Ακόμα όμως κι αν τίποτα από τα παραπάνω δεν επιθυμείς να κάνεις, αλλά παρόλα αυτά θα ήθελες να γνωρίσεις την προσέγγιση μας, εμείς πάλι θα σε περιμένουμε εκείνη την Κυριακή για να απαντήσουμε σε ερωτήσεις σου ή (και) να σου δώσουμε κάποιες ιδέες ή (και) να σε εμπνεύσουμε με οποιονδήποτε τρόπο! Σε αυτό το live δεν θα είσαι μόν@! Σε θέλουμε στην παρέα μας με το βρέφος / παιδί σου, ηλικίας από 8 μηνών – 5 ετών για να παίξουμε μαζί, ενισχύοντας την υπέροχη σχέση-αλληλεπίδραση παιδιού-φροντιστή μ’ έναν διαφορετικό τρόπο…

Κατά τη διάρκεια του live μας,

 • Θα ενεργοποιήσουμε το σώμα μας μέσα από παιχνιδοτράγουδα
 • Θα αφυπνίσουμε τις αισθήσεις μας με βρώσιμα χρωματιστά υλικά
 • Θα συζητήσουμε για τα οφέλη των messy παιχνιδοτράγουδων για βρέφη-παδιά και φροντιστές.

*ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟ LIVE*

Για την πρακτική εφαρμογή και υλοποίηση θα χρειαστούμε κάποια υλικά που είναι σημαντικό να έχουμε όλοι για το παιχνίδι μας! Πρόκειται για υλικά που χρειάζονται μία προετοιμασία και σε αυτό φυσικά μπορείτε να εμπλέξετε και το παιδί. Μήπως μπορείτε να μαντέψετε σε ποια υλικά αναφερόμαστε;…Ma φυσικά σε μακαρόνια και χειροποίητα χρώματα. 

 • Επιλέξτε ότι είδους μακαρονιού έχετε στο ντουλάπι σας. Ένα πακέτο των 500gr είναι ικανοποιητικό για να το βράσετε σε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό, στο οποίο θα έχετε προσθέσει χρώμα ζαχαροπλαστικής ή κάποιο φυτικό χρωστικό υλικό (π.χ. κουρκουμάς, παντζάρι). (Μπορείτε να βάψετε τα ζυμαρικά σε όσες αποχρώσεις επιθυμείτε. Πειραματιστείτε!!!)
 • Για τα χειροποίητα χρώματα χρειαζόμαστε
  -ζεστό προς χλιαρό νερό   (εάν το νερό είναι καυτό ίσως δημιουργήσει    βόλους)
  -αλεύρι
   -χρώμα ζαχαροπλαστικής ή ό,τι άλλο που μπορεί να βάψει (κανέλα, κουρκουμάς, παντζάρι, διάφορα άλλα μπαχαρικά κ.α.) 

*Ρίξτε τα παραπάνω υλικά σ ένα μπολ και ξεκινήστε να ανακατεύετε με ένα σύρμα, έως ότου γίνει ελάχιστα ρευστό ώστε να στάζει όπως η υφή της κλασικής τέμπερας/ Τοποθετήστε μέσα ένα ή δύο παγάκια ανάλογα με τη θερμοκρασία του μείγματος και τον χρόνο που θα το δώσετε στο παιδί/ Αδειάστε το χρώμα σ ένα μικρό πλαστικό μπουκάλι είτε του νερού, είτε σε άλλα του εμπορίου, για να μπορεί να το κρατάει το παιδί και να το πιέζει!! Κάντε μια τρύπα στο πάνω μέρος , στο καπάκι, εάν δεν υπάρχει …

Επιλέξτε το μέρος που θα θέλατε να πραγματοποιηθεί το παιχνίδι και τοποθετήστε κάτω ένα παλιό σεντόνι. Ακόμα, θα χρειαστούμε για το παιχνίδι κάποια εργαλεία από την κουζίνα όπως μπολ, κουτάλες, τσιμπίδα και κάποιο παιχνίδι που θα ήθελε το παιδί να εντάξει στο αισθητηριακό παιχνίδι. Για το χρώμα, θα χρειαστούμε μία μεγάλη επιφάνεια (π.χ. τραπεζάκι, χαρτόνι, κούτα, πλαστικό καπάκι ενός αποθηκευτικού κουτιού).

Για τα υπόλοιπα, σε περιμένουμε στο live μας  για παιχνίδι και για να απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις σου και να παίξουμε παρέα. 

Την Κυριακή 05/09 στις 10:00, η Μαρία Χαβάκη και η Μαριάννα Τσαμάνδουρα, Παιδαγωγοί, Εμψυχώτριες από την ομάδα παιχνιδιού «Αγαπωκύματα», θα παρουσιάσουν live το πάντρεμα του messy play με τα παιχνιδοτράγουδα, θέτοντας το θεωρητικό πλαίσιο συνοδεύοντάς το με πρακτικές εφαρμογές και ταυτόχρονα θα απαντήσουν τις δικές σου ερωτήσεις. 

Τι θα συζητήσουμε: 
-Mε ποιους τρόπους  μπορούμε να παίξουμε messy παιχνιδοτράγουδα μ ένα βρέφος;
– Ποια είναι τα οφέλη από τα messy παιχνιδοτράγουδα στην ανάπτυξη του παιδιού.
-Πως αυτού του είδους τα παιχνίδια ενισχύουν τη σχέση και την  αλληλεπίδραση παιδιού-φροντιστή.
-Πως θα μπορούσαμε να εντάξουμε περισσότερο στην καθημερινότητα των παιδιών τα παιχνιδοτράγουδα και το αισθητηριακό παιχνίδι (sensory & messy play).

Ομιλητές

Μαρία Χαβάκη

Μαρία Χαβάκη

Εμψυχώτρια ομάδων, Παιδαγωγός

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Μαρία Χαβάκη Παιδαγωγό και Εμψυχώτρια ομάδων. Της αρέσει πολύ να παίζει, να λερώνετε, να ακούει και να αφηγείται ιστορίες. Έχει εκπαιδευτεί στις μεθόδους Sensory/Messy & Clay Play ως μέσο ανάπτυξης, σύνδεσης & θεραπείας, Θεατρικό Παιχνίδι, Παιχνιδοτράγουδα καθώς και στην Προφορική Αφήγηση και Εμψύχωση Ομάδων. Είναι συνδημιουργός της ομάδας παιχνιδιού «Αγαπωκύματα» και από το 2017 συνεμψυχώνει δράσεις με Messy Παιχνιδοτράγουδα και Messy θεατρικοπαιχνίδια για βρέφη, παιδιά & φροντιστές σε όλη την Κρήτη. Τον τελευταίο χρόνο εργάζεται σε θεραπευτικό κέντρο του Αγίου Νικολάου και εμψυχώνει μικρές ομάδες υποστηρικτικού παιχνιδιού με βάση το αισθητηριακό παιχνίδι.

Διαβάστε περισσότερα
Μαριάννα Τσαμάνδουρα

Μαριάννα Τσαμάνδουρα

Εκπαιδεύτρια εναέριων πανιών για παιδιά, Εμψυχώτρια, Παιδαγωγός

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Τσαμάνδουρα Μαριάννα, απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αποτελεί ιδρυτικό μέλος της ομάδας “Αγαπωκύματα” από το 2017, οργανώνοντας δράσεις baby & kids messy play με γονείς και παιδιά. Έχει εκπαιδευτεί στη μέθοδο messy play από την ομάδα Hehe art, στην παιδική Yoga, καθώς και στην Aerial Yoga για παιδιά από το North Academy of Fitness και το Flying Beyond. Το 2016 ξεκίνησε να φοιτά στη σχολή Θεατρικού Παιχνιδιού του “Θεάτρου Ημέρας” με βασικό εμψυχωτή το Λάκη Κουρετζή. Το ενδιαφέρον της για την ελεύθερη - δημοκρατική εκπαίδευση την οδήγησε στη συνεργασία με το παιδικό στέκι “Το Σπόρι” , ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία. Εργάστηκε ως παιδαγωγός παράλληλης στήριξης στο σχολείο της Κυριάννας και από το 2018, εργάζεται ως εκπαιδεύτρια εναέριων πανιών σε ομάδες παιδιών.

Διαβάστε περισσότερα