Περιγραφή

Τι κάνει τον θηλασμό να φαντάζει μια περίοδος γεμάτη προκλήσεις ακόμα και όταν έχουν περάσει οι πρώτοι 6 απαιτητικοί μήνες; Θα δώσουμε απαντήσεις σε κάθε ερώτηση που μπορεί να έχεις γύρω από τον θηλασμό και τον αποθηλασμό.

Γιατί έχουμε τόσες πολλές απορίες γύρω από τον θηλασμό;

Στις αρχές του 21ου αιώνα σταδιακά η αύξηση της χρήσης υποκατάστατων μητρικού γάλακτος ήταν πλέον γεγονός. Στην Ελλάδα αυτή η διαφοροποίηση στη διατροφή και σίτιση των βρεφών και των νηπίων ήταν πιο έντονη στα αστικά κέντρα και μικρότερη στον αγροτικό πληθυσμό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τις δεκαετίες ‘30-‘40 η βρεφική θνησιμότητα ήταν μειωμένη στις αγροτικές περιοχές και ένας από τους βασικούς λόγους ήταν ο θηλασμός ως μέσο σίτισης για τα βρέφη, σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από ότι στα αστικά κέντρα.

Ο θηλασμός δεν είναι κάτι απόλυτα φυσικό;

Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν τα συνεχώς μειούμενα ποσοστά θηλασμού στη χώρα μας κατά τις δεκαετίες ‘60-‘80. Ιδιαίτερα η δεκαετία του ‘70 υπήρξε καταστροφική για τον θηλασμό σε όλο τον Δυτικό Κόσμο. Ο θηλασμός είναι μια τέχνη που μαθαίνεται από γενιά σε γενιά ως βίωμα αλλά και ως παρατήρηση, αυτό χάθηκε για δεκαετίες ολόκληρες. Έτσι φτάνουμε στη σημερινή εποχή με ποσοστά λίγο κάτω από το 1% για γυναίκες που συνεχίζουν να θηλάζουν μετά τους 6 μήνες στην Ελλάδα. Και εδώ, πρέπει να τονίσουμε ότι αυτό είναι ένα ποσοστό στο οποίο φτάσαμε σχεδόν μετά από δύο δεκαετίες συνεχούς αύξησης των ποσοστών αλλά και ενημέρωσης.

Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, έχοντας απομακρυνθεί από μια βιολογική μας λειτουργία με τέτοια σφοδρότητα, είναι δύσκολο να την εντάξουμε ξανά στην ζωή μας και να αντιληφθούμε τις φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος του μωρού και του παιδιού μας αλλά και τις φυσιολογικές συμπεριφορές ενός παιδιού που θηλάζει, συχνά κατηγορώντας και δαιμονοποιώντας τον θηλασμό για όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουμε σαν γονείς.

Είμαστε λοιπόν εδώ για να λύσουμε τις απορίες σου γύρω από τον θηλασμό και τον αποθηλασμό!

Ομιλητές

Σοφία Δούμα

Σοφία Δούμα

Μαία, Σύμβουλος Θηλασμού

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας τη Σοφία Δούμα. Η Σοφία είναι Μαία, Εκπαιδευτικός, διεθνώς πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC και πιστοποιημένη Birthlight™ Perinatal Yoga Instructor. Είναι επίσης μητέρα πέντε παιδιών. Οι εμπειρίες που βίωσε η ίδια με τον θηλασμό των 5 παιδιών της, την ενέπνευσαν να διευρύνει περισσότερο τις γνώσεις της. Μαζί με την Αφροδίτη Κονδύλη, είναι συνιδρύτριες του Κύκλου. Τη Σοφία θα τη βρεις στον Κύκλο να παρέχει την υποστήριξή της με σεμινάρια, ομιλίες και workshops ως Σύμβουλος Θηλασμού σε κάθε στάδιο της μητρότητας, από την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τον θηλασμό μέχρι τη σύνδεση της Γυναίκας με το σώμα της και το παιδί της, μέσω μαθημάτων prenatal-postnatal yoga. Το όνειρό της είναι η υποστήριξη και η φροντίδα προς τις γυναίκες και την οικογένεια, με ενσυναίσθηση και σεβασμό. #projectparenting #meetourexpert

Διαβάστε περισσότερα
Αφροδίτη Κονδύλη

Αφροδίτη Κονδύλη

AATH Εκπαιδεύτρια Γονέων, PCI Certified Parent Coach®, Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των επαγγελματιών μας την Αφροδίτη Κονδύλη που είναι Φαρμακοποιός, διεθνώς πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC, Attached at the Heart™ Εκπαιδεύτρια Γονέων και εκπαιδευόμενη Parent Coach. Κάποια από τα όνειρά της έγιναν πραγματικότητα, όταν δημιούργησε τη δική της οικογένεια και το 2013 γέννησε την κόρη της και όταν 3 χρόνια μετά, δημιούργησε τον Κύκλο Υποστήριξης Γυναικών στην Ηλιούπολη. Σήμερα δραστηριοποιείται ως φαρμακοποιός και παράλληλα, ως Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC και Εκπαιδεύτρια Γονέων ενώ συνεχίζει την εκπαίδευσή της στο Parent Coaching. Είναι επίσημη συνεργάτιδα του δικτύου Attachment Parenting Hellas που σκοπό έχει την προαγωγή της γονεϊκότητας με ενσυναίσθηση και ισορροπία. Την Αφροδίτη θα τη βρεις στον Κύκλο να παρέχει σεμινάρια, ομιλίες και workshops, αλλά μπορείς και να επικοινωνήσεις μαζί της, επιλέγοντάς τη για σύντροφο υποστήριξης σε όλο το ταξίδι της σύλληψης, της εγκυμοσύνης, της μητρότητας και της γονεϊκότητας. #projectparenting #meetourexpert

Διαβάστε περισσότερα