Περιγραφή

Κύκλος 6 μαθημάτων της Μεθόδου Feldenkrais που θα ασχοληθούν με μια σειρά από αναπτυξιακές κινήσεις (αυτές που εξερευνήσαμε λίγο εως πολύ ως μωρά και νήπια) οι οποίες ευθύνονται για την καλή μας ισορροπία, σταθερότητα, συντονισμό, όραση, αβίαστη σκελετική στήριξη, λειτουργικότητα, ηρεμία, ευχαρίστηση και καλή διάθεση στην καθημερινότητα. 

Αυτές οι κινήσεις τις περισσότερες φορές χάνονται μέσα στα χρόνια της εκπαίδευσης και της καθημερινής ζωής μας ως παιδιά και ενήλικες, φέροντας μια σταδιακούς περιορισμούς, εκφυλισμό της λειτουργικότητας και απώλεια κινητικότητας, ευελιξίας και άνεσης και συχνά και αφορούν και τη διάθεση και την ψυχική κατάσταση εφόσον το σώμα είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη λειτουργία της σκέψης και των συναισθημάτων. 

Μέσα από τα μαθήματα της Μεθόδου, ξαναβρίσκουμε αυτές τις κινήσεις, επανεκπαιδεύουμε τον εαυτό μας και το σώμα μας να κινείται και να λειτουργεί φυσιολογικά, αποκτούμε καλύτερη επίγνωση και κατ’ επέκταση διαχείριση των όποιων χρόνιων καταστάσεων μας ταλαιπωρούν, που αφορούν τόσο το σώμα αλλά και την ψυχική κατάσταση. 

| Η Μέθοδος |

Η Μέθοδος Feldenkrais είναι μια κινητική προσέγγιση εκπαίδευσης που μπορεί να λειτουργήσει και θεραπευτικά με ποικίλους τρόπους.
Μέσα από απλές ήπιες κινητικές ασκήσεις προσφέρει σύνδεση με τον εαυτό και επίγνωση σε επίπεδο δράσης, σκέψης και αισθήσεων. Έχοντας τις ρίζες της στη νευροφυσιολογία, αποτελεί ένα μοντέλο εκπαίδευσης ή επανεκπαίδευσης της κίνησης που έχει πάρα πολλές προεκτάσεις, πέρα από το καθαρά σωματικό ή κινησιολογικό πεδίο.

Χρησιμοποιεί εργαλεία όπως η διαφοροποίηση (το πως τα μέλη μπορούν να λειτουργούν ανεξάρτητα αλλά παράλληλα αρμονικά), την ιδιοδεκτικότητα, την αργή ταχύτητα και νέα επανάληψη, τις αλλαγές ρυθμού, την έμφαση στην αναπνοή και τις αμέτρητες εκδοχές της, την εργονομία, την οικειότητα (ασφάλεια) και την ευχαρίστηση μέσα από την κινητική/σωματική δράση. Δίνει έμφαση στη διαδικασία της κινητικής μάθησης έναντι της επιτυχίας ενός στόχου, στις πιο λεπτοφυείς αισθήσεις και ποιότητες της κίνησης και στην σκελετική στήριξη έναντι της μυϊκής προσπάθειας και έντασης.

Απευθύνεται σε όλους και τους συναντά ακριβώς στο στάδιο ή στην πορεία που βρίσκονται σωματικά, κινητικά και μαθησιακά, αφήνοντας χώρο για όλες τις δυνατότητες και διαφορετικότητες. Σε ένα μάθημα Feldenkrais κυριαρχεί το παιχνίδι, η αποδοχή, η περιέργεια, οι επιλογές, η έκπληξη, ο συνδυασμός, η αλλαγή, η ασφάλεια και η αίσθηση ελευθερίας. Ένα μάθημα Feldenkrais δεν είναι συμβατό με τις απαιτήσεις, τις ταμπέλες, τη βιασύνη, τον πόνο, τη δυσφορία, την προσπάθεια και τη θέληση.

Σε ένα μάθημα Feldenkrais το μόνο που χρειάζεσαι είναι να είσαι ο εαυτός σου.

Τα οφέλη της Μεθόδου είναι πρωτίστως αισθητά στο σώμα αλλά κατ’ επέκταση, σε βάθος χρόνου και εστίασης, οι αλλαγές που μπορούν να προκύψουν όταν αφουγκράζεται κάποιος τον εαυτό του αγγίζουν και τις υπόλοιπες περιοχές της σκέψης και της ψυχικής κατάστασης. (Οι δάσκαλοι-F.Practitioners είναι καταρτισμένοι ώστε να διαχειρίζονται αποτελεσματικά περιορισμούς και δυσκολίες που μπορεί να συνδέονται με τραυματικά βιώματα και στα μαθήματα δίνεται πολλή προσοχή σχετικά-trauma informed)

Πληροφορίες και πηγές:
http://marilenapetridou.weebly.com/about-the-feldenkrais-method.htmlhttps://www.feldenkraiscenter.org/method.html
https://feldenkrais-method.org/archive/feldenkrais-method/
https://feldenkrais.com/about-the-feldenkrais-method/

• Απαραίτητα για το μάθημα: άνετα και ζεστά ρούχα, ένα μεγάλο ριχτάρι ή κουβερτούλα ή στρωματάκι γυμναστικής

Ομιλητές

Μαριλένα Πετρίδου

Μαριλένα Πετρίδου

Σωματική εκπαιδευτικός-Κινησιοθεραπεύτρια, Πιστοποιημένη Feldenkrais Method® practitioner, Χορεύτρια-Μουσικός

Καλωσορίζουμε στην ομάδα μας τη Μαριλένα Πετρίδου, Πιστοποιημένη Feldenkrais Method® practitioner, Σωματική εκπαιδευτικό-Κινησιοθεραπεύτρια και Χορεύτρια-Μουσικό.

Διαβάστε περισσότερα