Η άνοιξη έχει μπει για τα καλά κι εμείς μετά από έναν τόσο βαρύ και δύσκολο χειμώνα ανυπομονούμε για όλα αυτά που φέρνει μαζί της. Το Πάσχα είναι ένα από αυτά, κι εμείς ετοιμαζόμαστε για να γιορτάσουμε, υπό κανονικές συνθήκες θεού θέλοντος και covid-19 επιτρέποντος! Πρόκειται για την μεγαλύτερη Χριστιανική γιορτή, μία γιορτή γεμάτη μηνύματα ανθρωπιάς και αγάπης. Μηνύματα, που όμως είναι αρκετά δυσνόητα για τα παιδιά. Ωστόσο είτε πιστεύεις στον θεό, είτε όχι, είτε ακολουθείς τα ήθη και τα έθιμα αυτής της περιόδου είτε όχι, ως γονέας μπορείς να μιλήσεις στα παιδιά για τις αξίες που μας διδάσκει αυτή η μεγάλη γιορτή αλλά και για το πραγματικό της νόημα. Τι μας μαθαίνει πραγματικά το Πάσχα;

Τι μας μαθαίνει πραγματικά το Πάσχα;
Τι μας μαθαίνει πραγματικά το Πάσχα;

Τι μας μαθαίνει πραγματικά το Πάσχα;

Οι  μέρες που ακολουθούν μπορεί να χαρακτηρίζονται από θλίψη και το πένθος να κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα, όμως  δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στο τέλος έρχεται η ανάσταση και η ζωή υπερνικά τον θάνατο. Μέσω της αγάπης, της ελπίδας, της συγχώρεσης, της ευγνωμοσύνης γιορτάζουμε την πανηγυρική νίκη της ζωής.

Το Πάσχα λοιπόν, μας δίνει την ευκαιρία να μιλήσουμε στα παιδιά για τις αξίες που μας διδάσκει αυτή η γιορτή και που πρέπει να τις ακολουθούν στην μετέπειτα ζωή τους. Έτσι με γνώμονα, την ενσυναίσθηση μαθαίνω στο παιδί μου να σκέφτεται τον συνάνθρωπο του, να μάχεται για το καλό και το δίκαιο, να αγαπά τους γύρω του, καθώς και τον ίδιο του τον εαυτό.

Μιλήστε στα παιδιά για την δύναμη της συγνώμης,  την αξία της αγάπης, την αίσθηση ελευθερίας της ελπίδας, την πληρότητα της ευγνωμοσύνης.

Συγχώρεση – Συμφιλίωση

Είναι πολύ σημαντικό να εξηγήσουμε στα παιδιά μας την δύναμη και το θάρρος που χρειάζεται για να παραδεχόμαστε τα λάθη μας αλλά και την δύναμη που χρειάζεται να συγχωρούμε τα λάθη των άλλων . Επικοινωνήστε στα παιδιά πως η συγχώρεση είναι λύτρωση για την ψυχή. Συγχωρώ για εμένα, για να σταματήσω να πονάω, γιατί ο πόνος μεταβάλετε σε οργή και η οργή επηρεάζει την αγάπη που έχω μέσα μου. Ακόμη δείξτε τους, πόσο σημαντικό είναι να συγχωρούν τον ίδιο τους τον εαυτό, καθώς όταν ΜΕ συγχωρώ μου δείχνω πως ΜΕ εκτιμώ για αυτό που είμαι. Όταν συγχωρώ τον εαυτό μου και τους άλλους, αποδέχομαι τόσο εμένα, όσο και τους άλλους ανθρώπους. Αναγνωρίζω δηλαδή, την μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου και ότι αυτό που δίνει ο καθένας δεν μπορεί να το δώσει κανείς άλλος. Συγχωρώ δηλαδή, χωρώ την αγάπη μέσα μου.

Ελπίδα

Κάπου είχα διαβάσει πως ελπίδα σημαίνει να μπορείς να δεις το φως παρά το σκοτάδι. Αδιαμφισβήτητα το Πάσχα είναι μια γιορτή που μας μαθαίνει, πως το φως υπερνικά ακόμη και το πιο βαθύ σκοτάδι, αρκεί να έχεις πίστη και ελπίδα. Προσπαθήστε λοιπόν, να εμφυσήσετε στα παιδιά σας πόσο σημαντική είναι η ελπίδα και η αισιοδοξία στις ζωές μας. Μάθετε τους να ελπίζουν για το καλύτερο και να μοχθούν για αυτό. Να επιλέγουν την αισιοδοξία και την καλοσύνη κόντρα στην κατήφεια και την τοξικότητα που δεσπόζουν στις μέρες μας.  Δώστε τους το καλό παράδειγμα, όντας οι ίδιοι αισιόδοξοι προσπαθώντας να μην χάνεται κι εσείς την ελπίδα σας. Ακόμη δείξτε στα παιδιά σας, πως και οι αποτυχίες είναι μες την ζωή και πάντα μα πάντα μας δίνουν κάποιο μάθημα. Εμείς απλώς,  πρέπει να μην σταματήσουμε να ελπίζουμε.

Αγάπη

Πως θα μπορούσε να λείπει η αγάπη από τις σπουδαιότερες αξίες για την ζωή. Το Πάσχα μας δείχνει τον δρόμο της πραγματικής αγάπης. Μας υπενθυμίζει, πως η αγάπη όλα τα υπομένει, όλα τα ανέχεται και όλα τα ξεπερνά. Η αγάπη δεν σκέφτεται το κακό για τους άλλους, δεν χαίρεται με την αδικία αλλά επικροτεί την αλήθεια. Είναι σπουδαίο πράγμα να μάθετε τα παιδιά σας να απαντούν στην αδικία με αγάπη.

Η αγάπη και η καλοσύνη πρέπει να είναι κινητήριος δύναμη για όλους μας, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να εξελιχθούμε ως άνθρωποι. Δείξτε την αγάπη σας, στα παιδιά σας και μάθετε τα να την χαρίζουν κι εκείνα με τη σειρά τους απλόχερα. Δείξτε την αγάπη σας με χάδια, φιλιά, τρυφερά λόγια. Τέλος θυμηθείτε, πως  σκοπός της αγάπης δεν είναι να αλλάξουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε αλλά να τους δώσουμε όσα έχουν ανάγκη για να γίνουν ο καλύτερος τους εαυτός.

Τι μας μαθαίνει πραγματικά το Πάσχα;

Ευγνωμοσύνη για τη ζωή και τη Φύση

Το Πάσχα όπως αναφέραμε και στην αρχή, είναι μια γιορτή χαρμολύπης αφού προηγούνται τα πάθη και ο θάνατος του Χριστού για να έρθει η Ανάσταση. Δεν είναι τυχαίο δε, πως το Πάσχα γιορτάζεται την εποχή της άνοιξης, καθώς το 325 κατά την διάρκεια την Α΄ Οικουμενικής συνόδου καθιερώθηκε η γιορτή ως Χριστιανική λαμβάνοντας την ελληνική ονομασία Πάσχα, από την εβραϊκή λέξη «Πεσάχ»,  που σημαίνει πέρασμα. Επιπλέον ορίστηκε να γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά από την Πανσέληνο της εαρινής ισημερίας, διότι το Πάσχα εκτός από την Ανάσταση του Ιησού, γιορτάζει και το ξύπνημα της φύσης, την ανάσταση της άνοιξης. Το Πάσχα συμβολίζει  την Νέα Αρχή!

Είναι λοιπόν, αδιαμφισβήτητη η σύνδεση που είχαν οι άνθρωποι τότε με την φύση. Σε μία εποχή που ο πλανήτης μας δοκιμάζεται από την αφέλεια και την απερισκεψία του ανθρώπου οφείλουμε να περάσουμε στα παιδιά μας το μήνυμα για την ανεκτίμητη αξία και την σπουδαιότητα που έχει η φύση στην ζωή μας. Εξηγώντας τους πως ο πλανήτης είναι το σπίτι μας, γιατί χωρίς αυτόν εμείς δεν μπορούμε να υπάρξουμε. Μαθαίνοντας τους να αγαπούν όλα τα πλάσματα της φύσης, προσέχοντας κάθε ζωντανό οργανισμό, κάνοντας ανακύκλωση, εξοικονομώντας κάθε πηγή ενέργειας, ευγνωμονώντας για τα αγαθά που η φύση μας παρέχει απλόχερα.

Ελπίζω αυτό το άρθρο να είναι η αφορμή για να αλλάξετε τον τρόπο που σκέπτεστε και πράττετε, εσείς και τα παιδιά σας, υιοθετώντας έναν διαφορετικό τρόπο ζωής με περισσότερη ΑΓΑΠΗ! Σας εύχομαι από καρδιάς Καλό Πάσχα!

Και να θυμάστε πως ο θεός δεν έχει να κάνει με θρησκείες, ναούς και τελετές. Ο θεός είναι μέσα σε κάθε άνθρωπο που η καρδιά του πλημμυρίζει από αγάπη.

Μαρία Δημητρίου

Μαρία Δημητρίου

Νηπιαγωγός

Η Δημητρίου Μαρία είναι απόφοιτος νηπιαγωγός του Τμήματος Επιστημών Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η) του Πανεπιστημίου Πατρών. Η αγάπη της για τα παιδιά είναι τεράστια και το όνειρο της να γίνω νηπιαγωγός ξεκίνησε όταν ήμουν, μόλις 5 ετών. Στάθηκα πολύ τυχερή αφού είχα μία εξαίρετη νηπιαγωγό, η οποία με την αγάπη της και την στοργικότητα της με έκανε να θέλω μεγαλώνοντας να γίνω σαν κι εκείνη. Δεν παρέκλινα ποτέ από τον στόχο μου, απλώς τον επέκτεινα επιθυμώντας να γίνω μετέπειτα ειδική παιδαγωγός και έτσι, έφτασα να φοιτώ φέτος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στο τμήμα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Τα όνειρα μου δεν σταματούν εδώ, καθώς έχω σκοπό να συνεχίσω το ερευνητικό μου έργο κάνοντας διδακτορικό και δημιουργώντας κάποτε τον δικό μου χώρο για παιδιά. Εκεί όπου οι νεράιδες, οι μονόκεροι και τα ξωτικά θα είναι πέρα για πέρα αληθινά. Γιατί τα παιδιά μας δείχνουν τον δρόμο της αλήθειας και της ανιδιοτελής αγάπης.

Διαβάστε περισσότερα