Πίνακας περιεχομένων
Πάμε για λίγο μάθημα… ιστορίας; Ναι ναι θα μας πείτε “Καλά ποιος δεν ξέρει τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου;” και δίκιο θα έχετε. Παρόλα αυτά όπως έχουμε δει σε όλα αυτά τα βιντεάκια που δημοσιογράφοι οργώνουν τους δρόμους και ρωτάνε “Εσύ ξέρεις τι γιορτάζουμε σήμερα;”, η απάντηση δεν είναι τόσο απλή όσο νομίζουμε, αφού πολλοί δεν πετυχαίνουν τη… σωστή απάντηση!
Κι ενώ μας χαρίζει στιγμές γέλιου με τις ευφάνταστες και λίγο… κουλές απαντήσεις, καθαρά ιστορικά και χωρίς πολιτικούς χρωματισμούς, ίσως χρειάζεται να κάνουμε μια αναφορά στο τι γιορτάζει η χώρα μας αυτή την ημέρα.

Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου;
Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά…
Την 25η Μαρτίου γιορτάζεται η ημέρα έναρξης της Ελληνικής επανάστασης και είναι ημέρα επίσημης αργίας για την Ελλάδα και την Κύπρο. Οι εκδηλώσεις εορτασμού περιλαμβάνουν παρελάσεις και σχολικές γιορτές, με σκοπό να τιμηθούν οι ήρωες της επανάστασης του 1821, κατά του Τουρκικού ζυγού.
Με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης στις 6 Απριλίου του 1453 οι Έλληνες ζούσαν συνθήκες σκλαβιάς, πείνας και εξαθλίωσης. Η θέληση για ελευθερία ήταν πολύ δυνατή και έτσι ξεκίνησε ο αγώνας για την απελευθέρωση και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, με αρχηγό τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, ιδρυτή της Φιλικής Εταιρίας. Μερικοί από τους αγωνιστές της Ελληνικής επανάστασης ήταν ο Ανδρέας Μεταξάς, ο Γεώργιος Ανδρούτσος, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Ανδρέας Μιαούλης, ο Νικηταράς , ο Διονύσιος Σολωμός (έγραψε το ποίημα “Ύμνος εις την Ελευθερίαν”, που αποτελεί τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας από το 1865), οι οποίοι αναφέρονται και στα σχολικά βιβλία ιστορίας των παιδιών μας.
Οι επαναστάσεις από τη Μακεδονία έως και την Κρήτη, οδήγησαν τους Τούρκους να μην μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση σε τόσα πολλά μέτωπα και έτσι να υπερισχύσουν οι επαναστάτες σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου. Έτσι το 1827 επιλέγεται ο πρώτος κυβερνήτης της Ελληνικής Πολιτείας, Ιωάννης Καποδίστριας και το 1830 με το πρωτόκολλο του Λονδίνου αναγνωρίζεται η Ελληνική ανεξαρτησία. Το σύνθημα «Ελευθερία ή θάνατος» έγινε το εθνικό σύνθημα της Ελλάδας και από το 1838, με τον Βασιλιά Όθωνα, καθιερώθηκε η εθνική εορτή της επετείου έναρξης της ελληνικής επανάστασης.

Πώς εξηγώ στο παιδί μου για την ημέρα αυτή;
Στα σχολεία γίνεται κάθε χρόνο γιορτή για την 25η Μαρτίου και οι δάσκαλοι έχουν ενημερώσει σχετικά τα παιδιά μας. Όμως μπορούμε και εμείς ως γονείς να μιλήσουμε στα παιδιά μας για το τι ακριβώς γιορτάζουμε και γιατί είναι σημαντική η ημέρα αυτή. Ίσως χωρίς να υπερβάλλουμε για τα κατορθώματα και χωρίς να χρωματίζουμε ως “καλούς” και “κακούς” τους λαούς, ειδικά στο σήμερα, που έχουν περάσει και πόσα χρόνια, μπορούμε να μιλήσουμε για τα γεγονότα και να κάνουμε μια συζήτηση γύρω από την ελευθερία και την υπεράσπιση αυτής.
Μπορείς εδώ να κατεβάσεις 3 παιχνίδια για την 25η Μαρτίου, από τη Από τη Φρέρια Παπαθανασίου, Φιλόλογο & Εκπαιδευτικό – freriapap1998@hotmail.com
Και εδώ μπορείς να βρεις τις οδηγίες
Να περάσετε όμορφα!

Project Parenting
Project Parenting
Βιβλιογραφία
Βικιπαίδεια, Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%8D%CE%BB%CE%B7:%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%95%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7_%CF%84%CE%BF%CF%85_1821
Εταιρία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό, Ιστορικά ονόματα της επανάστασης του 1821
https://www.eefshp.org/archeio/istorika-onomata-epanastasis-tou-1821/