Πίνακας περιεχομένων

Τι δεν είναι επαγγελματικός προσανατολισμός 

Τι δεν είναι επαγγελματικός προσανατολισμός

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός (Ε.Π.) δεν αφορά μόνο τους μαθητές λυκείου, αφορά όλα τα άτομα τα οποία έχουν χαθεί στην ακατάπαυστη πληροφόρηση για διάφορους τομείς που τους ενδιαφέρουν, μέσα στα πρέπει, τα γιατί που προέρχονται από άλλους, μέσα στη δυσκολία των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών. Θέλουμε ανθρώπους που να αγαπούν αυτό που κάνουν – αυτό και μόνο αποτελεί σημαντικό κίνητρο για αποφάσεις και επιλογές.

Δεν αποτελεί μόνο μία διαδικασία όπου μέσα από  σταθμισμένα και έγκυρα τεστ προσωπικότητας, κλίσεων και δεξιοτήτων μπορεί κάποιος να κατασταλάξει και να εφησυχάσει πως βρήκε αυτό που του ταιριάζει. Δεν είναι μια στείρα κουβέντα μεταξύ δύο ατόμων ώστε να συναποφασίσουν τι είναι καλύτερο για σένα. 

Ο Επαγγελματικός προσανατολισμός δεν τελειώνει εκεί. Αρχίζει από εκεί.

Δεν αποτελεί απλά μια γνωριμία με όσα θέλεις, αλλά μια ενδοσκόπηση, μία γνωριμία με τον αληθινό σου εαυτό και με όσα θέλεις και μπορείς να έχεις στη ζωή σου.

Δυστυχώς τα επαγγέλματα που υπάρχουν σε ένα μηχανογραφικό δεν καλύπτουν όλες τις ανάγκες της εποχής που ζούμε. Υπάρχουν τόσα άλλα που θα μπορούσε ένα νέο άτομο να ασχοληθεί με πάθος και αγάπη εκφράζοντας τον πραγματικό του εαυτό χωρίς ενοχές. Ο Ε.Π. είναι μια μέθοδος αυτογνωσίας και συνειδητοποίησης, μία απάντηση στην ερώτηση “πού και ποιος θέλω να είμαι”.

Οι απαντήσεις έρχονται αυθόρμητα μέσα από τις συνεδρίες όπου υπάρχει υπόβαθρο και σαφείς, συγκεκριμένοι στόχοι που μόνο εσύ είσαι σε θέση να τους ανακαλύψεις και να τους κατακτήσεις με την αρωγή και την υποστήριξη ενός άλλου ατόμου, το οποίο θα σου δείξει απλά τις επιλογές και τους τρόπους. Από εκεί και πέρα το όνειρο είναι δικό σου, εσύ είσαι ο πρωταγωνιστής. Εκεί που θα νιώσεις ζεστασιά και ικανοποίηση, εκεί θα πας με σύνεση και σιγουριά γιατί πολύ απλά εσύ το επέλεξες. 

Τι δεν είναι επαγγελματικός προσανατολισμός 

Ο επαγγεματικός προσανατολισμός δεν αποτελεί μέρος της ακαδημαϊκής σου πορείας, αποτελεί μέρος του εαυτού σου. Το επάγγελμά σου δεν σε καθορίζει ως άτομο, προσδίδει ένα τίτλο που στην κοινωνία μας σου προσφέρει κύρος. ΑΝ αυτό είναι μόνο που θέλεις και χρειάζεσαι, είσαι σε λάθος μονοπάτι. Η ζωή σου δεν είναι συνυφασμένη με την εργασία σου. Στη ζωή έχεις πολλούς ρόλους μέσα στους οποίους χρειάζεται να είσαι ο εαυτός σου, να είσαι παρών, να μην σου στερείς χρόνο από άλλες δραστηριότητες, να μπορείς να συνυπάρχεις με τις αρχές, τις αξίες σου, τα θέλω σου και όλα όσα έχεις ανάγκη ως άτομο. Το ζητούμενο είναι να ανακαλύψεις πρώτα εσένα και έπειτα να δεις ποιο είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αντλείς ικανοποίηση, θα είσαι χαρούμενος. 

Αυτό που χρειάζεται είναι ισορροπία.

Σε περίπτωση που βρίσκεσαι στο μονοπάτι αλλαγής καριέρας ή απλά δεν είσαι ικανοποιημένος με τις υπάρχουσες ευκαιρίες, μπορεί να σε βοηθήσει να εξερευνήσεις νέες επαγγελματικές δυναμικές, να αναζητήσεις τις δεξιότητες και τα προσόντα που απαιτούνται για αυτές τις θέσεις και να αναπτύξεις ένα σχέδιο δράσης για να πετύχεις τους επαγγελματικούς σου στόχους. 

Ο μοναδικός τρόπος για να φτάσεις  εκεί που θέλεις είναι η στοχοπροσήλωση – μόνο έτσι θα υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για τις θυσίες που κάνεις και δεν θα μπαίνεις στη διαδικασία να γκρινιάζεις, να αναβάλεις και να πιέζεσαι. Η κατάκτηση ενός στόχου αποτελεί μια νίκη την οποία θα διαδεχτούν και άλλες εφόσον έχεις πλέον οικειοποιηθεί τον τρόπο με τον οποίο λειτουργείς και γεμίζει η ζωή σου με χαρά, σιγουριά, ασφάλεια, δύναμη να συνεχίσεις.

Κανείς δεν ξέρει εσένα καλύτερα από εσένα τον ίδιο.

Κατερίνα Κουραμίδου

Κατερίνα Κουραμίδου

Life Coach

«Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Κατερίνα Κουραμίδου Life Coach, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων. Διατηρεί γραφείο ως Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης στην Ξάνθη και όνειρό της είναι να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα στην αυτοβελτίωση τόσο προσωπική όσο και επαγγελματική, βιώνοντας ικανοποίηση και μια ζωή γεμάτη θετικότητα, βασισμένη στις αξίες και τα σημαντικά για εμένα, καθορίζοντας τους στόχους μου με υπευθυνότητα και ανάληψη ευθυνών αφήνοντας πίσω τα δυσλειτουργικά πιστεύω και όλα όσα με κρατούν πίσω, με σκοπό να ζήσω τη ζωή που πραγματικά θέλω. Μέσα από το Parent coaching ενισχύεται, υποστηρίζεται ο απαιτητικός γονεϊκός ρόλος με γνώσεις, μεθόδους και τεχνικές αποτελεσματικής επικοινωνίας, γεμάτη αγάπη και σεβασμό στις ανάγκες, βρίσκουμε μαζί τις κατάλληλες λύσεις προσαρμοσμένες στον καθένα, με σκοπό να φτιάξουμε ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο τα παιδιά θα νιώθουν ασφάλεια, στοργή ,κατανόηση και θα είναι προετοιμασμένα για το ταξίδι της δικής τους ζωής. Είναι μεγάλη μας χαρά που την έχουμε στην ομάδα μας και θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας! #projectparenting»

Διαβάστε περισσότερα