Πίνακας περιεχομένων

Σε ποιο σπίτι δεν υπάρχει κούραση και ένταση κάποια στιγμή; Όλοι μας θέλουμε ένα ευτυχισμένο σπιτικό. Όλοι μας ξεκινήσαμε με αυτό το όνειρο, αλλά η αλήθεια είναι ότι είμαστε άνθρωποι και δεχόμαστε πίεση, κουραζόμαστε και κάποιες φορές έχουμε ένταση, άγχος και νεύρα. Πάμε να δούμε πώς να μιλάμε χωρίς φωνές στο σπίτι.

Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι εύκολο να ανέβουν οι τόνοι, να μιλήσουμε σκληρά ή άσχημα και να κάνουμε κακό στους ανθρώπους που αγαπάμε και να διαταράξουμε τις σχέσεις μας. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να μάθουμε όλοι μας για να επικοινωνούμε καλύτερα, χωρίς να βγάζουμε εκνευρισμό, αρκεί να επενδύσουμε λίγη συνειδητή προσπάθεια για να αλλάξουμε αυτά που έχουμε μάθει.

Δεν υπάρχει λόγος να δημιουργούμε επιπλέον προβλήματα και στεναχώρια, ούτε στον εαυτό μας, ούτε στον σύντροφο και τα παιδιά μας. Η λεκτική επικοινωνία είναι ο πιο βασικός τρόπος που επικοινωνούμε σε όλη μας τη ζωή. Διαλέγοντας προσεκτικά τις λέξεις, μπορούμε να χτίσουμε όμορφες σχέσεις και να είμαστε τελικά πιο ήρεμοι και ευτυχισμένοι.

φωνές στο σπίτι

Φωνές στο σπίτι: Τόνος της φωνής

Κάτι που δεν μπορεί να αποδοθεί εύκολα σε αυτό το άρθρο, αλλά αξίζει να το συλλογιστούμε, είναι ότι, καθώς αλλάζουμε τις λέξεις, είναι εξίσου σημαντικό -αν όχι σημαντικότερο- να αλλάξουμε και τον τόνο της φωνής μας. 

Κάτι που τη μία στιγμή φαίνεται ενοχλητικό, επιθετικό ή απόμακρο, το ίδιο πράγμα με μαλακό και ήρεμο τόνο, ακούγεται πολύ διαφορετικά. Ενώ και οι λέξεις που διαλέγουμε παίζουν επίσης τον ρόλο τους, είναι ο τόνος της φωνής που κυρίως επικοινωνεί ισχυρότερα τη συναισθηματική μας διάθεση, για αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Η ικανότητα να διαλέγουμε προσεκτικά τα σωστά λόγια και να χρησιμοποιούμε με τον σωστό τόνο της φωνή μας, αποτελεί μια από τις πιο χρήσιμες και αποτελεσματικές τέχνες για τη δημιουργία ισχυρών και καλών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων.

Παραδείγματα για να αποφύγουμε τις φωνές στο σπίτι

Πάμε τώρα να δούμε μερικές ιδέες που μπορούμε να εφαρμόσουμε άμεσα:

ΑΝΤΙ ΝΑ ΛΕΜΕ
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ
«Πόσες φορές πρέπει να στο πω;»«Έλα να στο ξαναδείξω και την επόμενη φορά θα το κάνεις σωστά»
«Σταμάτα να με κάνεις ρεζίλι»«Πάμε λίγο πιο πέρα να το συζητήσουμε χωρίς φωνές σε παρακαλώ;»
«Σταμάτα αμέσως να κλαις»«Πες μου γιατί κλαις. Τι σε έχει αναστατώσει;»
«Μην μου μιλάς εμένα έτσι!»«Θα μπορώ να ακούσω πιο προσεκτικά αυτό που θέλεις να μου πεις αν χαμηλώσεις, σε παρακαλώ, τον ένταση της φωνής σου»
«Ηρέμησε αμέσως»«Πάρε μια βαθιά ανάσα και έλα να κάνουμε μια αγκαλιά»
«Δεν σε αντέχω άλλο»«Χρειάζομαι λίγο χρόνο μόνος/η μου να διαχειριστώ αυτό που αισθάνομαι»
«Είσαι κακό παιδί»«Πες μου, γιατί το έκανες αυτό; Τι ήθελες να πετύχεις;»
«Δεν βοηθάς ποτέ στις δουλειές του σπιτιού»«Η βοήθειά σου είναι πολύτιμη, μπορείς να με βοηθήσεις με αυτές τις δουλειές σε παρακαλώ;»

Η τέχνη της λεκτικής επικοινωνίας είναι ένα δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου και την οικογένεια σου. Μπορείς να αναζητήσεις πηγές μέσα από το διαδίκτυο ή να συμβουλευτείς και να εκπαιδευτείς κοντά σε έναν επαγγελματία.

Νάσος Θεοδοσόπουλος

Νάσος Θεοδοσόπουλος

Self-Awareness & Empowering Life Coach / Coach Αυτογνωσίας και Ψυχικής Ενδυνάμωσης

Ο Νάσος Θεοδοσόπουλος είναι Master Coach Αυτογνωσίας & Ψυχικής Ενδυνάμωσης. Ένας από τους σημαντικότερους και πιο καινοτόμους coach στη χώρα μας. Βασική του πεποίθηση είναι ότι έχουμε το δικαίωμα να ζούμε ευτυχισμένοι, με αίσθηση αυθεντικότητας και σύμφωνα με τους όρους που θέλουμε πραγματικά. Είναι επίσης δικαίωμά μας να έχουμε αληθινές και ουσιαστικές σχέσεις με τον σύντροφό μας. Το όνειρό του ήταν να έχει και να βοηθήσει και άλλους να έχουν δεμένες, αληθινά ενωμένες οικογένειες, όπου τα μέλη θα υποστηρίζονται και η ομάδα θα αποτελεί υγιές έδαφος για την αυτοβελτίωση όλων.

Διαβάστε περισσότερα