Πίνακας περιεχομένων

Πώς η ωτίτιδα επηρεάζει την ανάπτυξη της ομιλίας;

Δεν είναι σπάνιο σε παιδιά προσχολικής ηλικίας που ο λόγος τους παρουσιάζει κάποιο έλλειμμα να υποβόσκει μια ή περισσότερες παθολογίες του αυτιού. Η εκκριτική μέση ωτίτιδα είναι ο σιωπηλός εχθρός που συχνά ταλαιπωρεί τα παιδιά χωρίς να έχει εμφανή συμπτώματα. Η συγκεκριμένη μορφή ωτίτιδας μπορεί να προκαλέσει ελλείμματα ακοής και κατ’επέκταση να επηρεαστεί η ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας στην πιο κομβική ηλικία.

Να ελέγξω την ακοή αν το παιδί μου εμφανίζει κάποια διαταραχή στην ομιλία του;

Ένα από τα πρώτα αιτήματα που έχουμε οι λογοθεραπευτές για τους γονείς που έρχονται σε εμάς εξαιτίας κάποιας ανησυχίας για τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού τους, είναι ο έλεγχος της ακοής. Στη λογοθεραπεία είναι σημαντικό πριν αρχίσουμε να δουλεύουμε πάνω σε συγκεκριμένες δεξιότητες, να γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποια οργανική αιτία που σχετίζεται με το γλωσσικό έλλειμμα. Όπως είναι λογικό η επάρκεια της ακοής έχει καθοριστικό ρόλο στη γλωσσική ανάπτυξη, καθώς το παιδί μαθαίνει να μιλάει γιατί έρχεται σε επαφή με τη μητρική του γλώσσα. Το παιδί ήδη από τη βρεφική ηλικία καταγράφει και αποθηκεύει τα διακριτά στοιχεία της γλώσσας τα οποία ακούει και σε συνδυασμό με την ανάπτυξη άλλων γνωστικών δεξιοτήτων, θα αναπτύξει μελλοντικά προφορικό λόγο. Αν για οποιονδήποτε λόγο το παιδί δεν ακούει στο βαθμό που χρειάζεται, έχει αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσει μια ή περισσότερες γλωσσικές δυσκολίες μεγαλώνοντας.

Γιατί μπορεί το παιδί να μην ακούει επαρκώς;

Ένας από τους συχνότερους λόγους για τους οποίους τα παιδιά προσχολικής εμφανίζουν έλλειμμα ακοής είναι η εκκριτική μέση ωτίτιδα. Η εκκριτική μέση ωτίτιδα συνεπάγεται τη συσσώρευση υγρού στο μέσο αυτί του παιδιού. Η κατάσταση αυτή είναι συχνή σε μικρά παιδιά εξαιτίας της ανατομίας του αυτιού, η οποία διευκολύνει τη συσσώρευση υγρού στην περιοχή και τη συγκράτηση μικροβίων. Το χαρακτηριστικό της εκκριτικής ωτίτιδας είναι ότι τις περισσότερες φορές δεν εμφανίζει συμπτώματα. Συνεπώς το παιδί δε δείχνει να πονάει, ούτε έχει άλλες ενοχλήσεις που θα υποψιάσουν τους γονείς. Το αποτέλεσμα είναι το υγρό να παραμένει στο αυτί του παιδιού για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα και να αναπτύσσεται έλλειμμα ακοής.

‘’Μα το παιδί μου ακούει όταν του μιλάω! Αποκλείεται να έχει έλλειμμα ακοής’’

Το έλλειμμα ακοής δε σημαίνει κώφωση. Το έλλειμμα ακοής σημαίνει ότι το παιδί δεν ακούει όλες τις συχνότητες των ήχων στις συνήθεις εντάσεις τους. Αυτό εξηγεί το γεγονός ότι το παιδί δε λέει καθαρά κάποιους ήχους ή δε λέει καθόλου αρκετούς από τους ήχους της ομιλίας.

‘’Ο παιδίατρος κοιτάζει κάθε μήνα τα αυτιά του. Αν υπήρχε πρόβλημα θα το είχε δει’’

Ο γιατρός που μπορεί να διαγνώσει την εκκριτική μέση ωτίτιδα είναι ο Ωτορινολαρυγγολόγος ιατρός ή ο Ακοολόγος, μέσω εξειδικευμένων εξετάσεων που διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία.

Συμβουλές προς τους γονείς

Τα περισσότερα παιδιά, ειδικά τα παιδιά κάτω των τριών ετών είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στις λοιμώξεις του αυτιού. Κυρίως τα παιδιά μικρής ηλικίας δεν εμφανίζουν ξεκάθαρες ενδείξεις που θα μας παραπέμψουν στον έλεγχο της ακοής. Ωστόσο είναι σημαντικό να γίνει ακόμα και ένας προληπτικός ακοολογικός έλεγχος αν το παιδί εμφανίζει κάποιο από τα παρακάτω:

  1. Είναι δύο ετών και δεν έχει πει τις πρώτες του λέξεις
  2. Έχει ή είχε συχνά επεισόδια ωτίτιτδας
  3. Είναι τριών ετών ή και μεγαλύτερο και ο λόγος του είναι έντονα δυσκατάληπτος

Όσο πιο έγκαιρα διαγνωσθεί ένα οργανικό έλλειμμα, τόσο μικρότερο θα είναι το κενό που θα παρουσιαστεί στη ανάπτυξη της ομιλίας του. Μην ξεχνάτε ότι τα πρώτα χρόνια του παιδία είναι και τα σημαντικότερα για την κατάκτηση του λόγου.

Άννα Μαρία Σμυρναίου

Άννα Μαρία Σμυρναίου

Λογοθεραπεύτρια

Η Άννα Μαρία Σμυρναίου είναι Λογοθεραπεύτρια. Έχει ιδρύσει το Κέντρο Ειδικών Θεραπειών ΠΡΩΤΑ ΛΟΓΙΑ και το όνειρό της είναι να υποστηρίξει τα παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ανάπτυξη του λόγου, της ομιλίας και της μάθησης, όπως και τις οικογένειες τους παρέχοντας τις κατάλληλες συμβουλές και μεθόδους παρέμβασης. ‘’Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να θέσουμε τις βάσεις για μια ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη στον κόσμο του παιδιού.’’

Διαβάστε περισσότερα