Πίνακας περιεχομένων

Προσφέρουμε ποιοτικό χρόνο στο παιδί μας!

Ενίσχυση δεσμού μεταξύ γονέα και παιδιού

Ως γονείς, έχουμε συχνά πολυάσχολες ζωές και θεωρούμε ότι είναι δύσκολο να βρίσκουμε χρόνο για τα παιδιά μας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να δίνουμε προτεραιότητα στον ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας για να εξασφαλίσουμε την υγιή ανάπτυξή τους και να ενισχύσουμε το δεσμό μας μαζί τους.

Ως ποιοτικός χρόνος αναφέρουμε το χρόνο που αφιερώνουμε με τα παιδιά μας, συμμετέχοντας σε δραστηριότητες που είναι ευχάριστες, προτρεπτικές και βοηθούν στην ανάπτυξή τους. Σύμφωνα με τις παιδαγωγικές μεθόδους, ο ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά πρέπει να περιλαμβάνει τρία κρίσιμα στοιχεία: ενεργητική ακρόαση, αμοιβαίο σεβασμό και θετική ενίσχυση.

Καθρέφτες εξερεύνησης

Ενεργητική ακρόαση

Η ενεργητική ακρόαση είναι πολύ μεγάλης σημασίας όταν περνάμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας. Αυτό σημαίνει ότι τους δίνουμε την πλήρη προσοχή μας, επικεντρωνόμαστε σε αυτά που λένε και ανταποκρινόμαστε κατάλληλα. Πράττοντας με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου τα παιδιά μας νιώθουν ότι ακούγονται, επιβεβαιώνονται  και κατανοούνται. Το αποτέλεσμα; Θα ενισχύσει τη σχέση μας μαζί τους, θα χτίσει την αυτοπεποίθησή τους και θα τα ενθαρρύνει να επικοινωνούν ανοιχτά μαζί μας.

Φωτοτράπεζα

Αμοιβαίος σεβασμός

Ο αμοιβαίος σεβασμός είναι ένα άλλο βασικό στοιχείο του ποιοτικού χρόνου με τα παιδιά μας. Συμπεριφέρεστε δηλαδή, με καλοσύνη, ενσυναίσθηση, προσοχή και ενθαρρύνοντάς τα  να κάνουν το ίδιο με τους άλλους. Διαμορφώνοντας τη συμπεριφορά του σεβασμού, μπορούμε να “διδάξουμε” στα παιδιά μας τη σημασία του να σέβονται και να αποδέχονται τους άλλους.

Φωτοτράπεζα for kids

Θετική ενίσχυση

Η θετική ενίσχυση είναι το τρίτο κρίσιμο στοιχείο του ποιοτικού χρόνου με τα παιδιά. Περιλαμβάνει την αναγνώριση των προσπαθειών και των επιτευγμάτων των παιδιών μας, ακόμα και για μικρά πράγματα. Κάνοντάς το αυτό, μπορούμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να είναι περήφανα για τα επιτεύγματά τους, να χτίσουν την αυτοεκτίμησή τους και να τα παρακινήσουμε να συνεχίσουν να “εργάζονται” σκληρά.

Φωτοτράπεζα for kids

Δραστηριότητες για γονείς και παιδιά

Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν οι γονείς με τα παιδιά τους για να περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί. Φυσικά πάντα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας το ηλικιακό επίπεδο του παιδιού και τα ενδιαφέροντά του.Μερικά παραδείγματα:

  • Περίπατοι στη φύση: μια χαλαρή βόλτα, εξερεύνηση, συλλογή φυσικού υλικού.

Φωτοτράπεζα for kids

  • Παιχνίδια που προκύπτουν από βιβλία – Δημιουργία ιστοριών

Φωτοτράπεζα for kids

  • Μαγείρεμα – Παιχνίδι με τα υλικά που περισσεύουν (αισθητηριακή εξερεύνηση, πειραματισμός, σύνθεσης)

Φωτοτράπεζα for kids

  • Δημιουργία “έργων τέχνης”

Φωτοτράπεζα for kids

…ή απλά αφιερώνουμε χρόνο μιλώντας, καθώς μοιραζόμαστε ιστορίες της ημέρας μας.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά μας δεν χρειάζεται να είναι περίτεχνος ή κάνοντας ακριβά πράγματα. Η πιο κρίσιμη πτυχή του ποιοτικού χρόνου είναι η σύνδεση που δημιουργούμε με τα παιδιά μας. Έχει να κάνει με το να είσαι πλήρως παρών, να συμμετέχεις μαζί τους σε σημαντικές δραστηριότητες και να δημιουργείς ανεξίτηλες αναμνήσεις.

Ματίνα Καλανδαρόγλου

Ματίνα Καλανδαρόγλου

Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας

Η Ματίνα Καλανδάρογλου είναι παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας και η δημιουργός του for kids by Matina Kalandaroglou. Το όνειρό της είναι να δημιουργεί χώρους – περιβάλλοντα για παιδία, που απελευθερώνουν τις φιλοδοξίες τους και ξεκλειδώνουν τις δυνατότητές τους, να είναι γι’ αυτά ο «τρίτος δάσκαλος». Θέλει να εμπνεύσει γονείς, αλλά και να βάλει το λιθαράκι της στην βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης.

Διαβάστε περισσότερα