Κάποτε ο άγγλος γυναικολόγος Dick Read είχε πει ότι «ο πόνος που προκαλείτε από τις συστολές της μήτρας στον τοκετό είναι ένα είδος πόνου που μπορεί να απομονωθεί ,να μετατραπεί και να διοχετευτεί χρησιμοποιώντας την άσκηση και την γνώση.»

Ο τοκετός είναι μια ψυχοσωματική διαδικασία, ο φόβος προκαλεί σφίξιμο το οποίο ανταγωνίζεται την μήτρα που προσπαθεί να διαστείλει τον τράχηλο. Ο πόνος είναι μια έντονα προσωπική αίσθηση και η κάθε γυναίκα έχει τις δικές τις αντοχές. Η έγκυος μπορεί μέσω της γνώσης που θα λάβει να αποκτήσει σιγουριά και να βοηθήσει την φύση στο έργο της μέσω των μέτρων αναλγησίας.

Τα μη φαρμακευτικά λοιπόν μετρά αναλγησίας κατά τον τοκετό είναι τα εξής:

1.Μπάνιο-Ντουζ

Το νερό είτε με την εμβύθιση της επιτόκου είτε με τρεχούμενο πάνω της, βοηθά να χαλαρώσει το σώμα. Ελαττώνεται το αίσθημα του πόνου, μειώνει την αρτηριακή πίεση σε περίπτωση που είναι  υψηλή, προσφέρει ιδιωτικότητα και τέλος βοηθά στην πρόοδο του τοκετού.

2.Εναλλαγές στάσεων

Η εναλλαγή όρθιων θέσεων και γενικότερα η κίνηση στην διάρκεια του τοκετού βοηθά στην αναλγησία της επίτοκου, μειώνει την διάρκεια πρώτου και δεύτερου σταδίου τοκετού και η γυναίκα νιώθει ενεργή και δυνατή στον τοκετό της. 

3.Αναπνοή

Με την ελεύθερη βαθιά αναπνοή της επιτόκου γίνεται  σωστή οξυγόνωση σε μητέρα και έμβρυο. Προσφέρει στην επίτοκο ψυχική ηρεμία καθώς και διατηρεί την χαλάρωση των μυϊκών περιοχών.

4.Ζεστά ή κρύα επιθέματα

Η ζέστη με την βοήθεια θερμοφόρας ή ζεστής κομπρέσας, ανακουφίζει τα επώδυνα σημεία και χαλαρώνει τους μύες. Το κρύο με παγοκύστη τυλιγμένη σε πετσέτα ή μία κρύα κομπρέσα, ανακουφίζει τον πόνο στην μέση και των αιμορροΐδων.

5.Μασαζ ή άγγιγμα

Το μασάζ μπορεί να γίνει από την μαία ή και από τον συνοδό της επιτόκου. Είναι κάτι ευχάριστο και σε συνδυασμό με την αναπνοή βοηθάει στην χαλάρωση των μυών. Μειώνει την ένταση και το άγχος και μειώνει την διάρκεια του τοκετού. Η επίτοκος είναι αυτή που θα επιλέξει αν θέλει τελικά, καθώς και  το σημείο που θα γίνει όπως μέση, ώμοι, χέρια και πλάτη.

6.Αρωματοθεραπεία

Η χρήση συγκεκριμένων αιθέριων ελαίων κατά την διάρκεια του τοκετού συμβάλει στην ανακούφιση από τις ωδίνες, αποβάλλει το στρες και το άγχος, βοηθά στην λειτουργιά της μήτρας και προλαμβάνει την κόπωση. Μπορούν να εφαρμοστούν με εισπνοές, μπάνιο, επιθέματα, επαλείψεις και μασάζ. Κατάλληλα για τον τοκετό είναι: γιασεμί, λεμόνι, μανταρίνι, λιβάνι, τριαντάφυλλο, γεράνι, χαμομήλι, Ιλάνγκ-Ιλάνγκ κ.α. Απευθυνθείτε σε ειδικό για την ορθή χρήση τους.

Πόνος στον Τοκετό: 9 Εναλλακτικές μέθοδοι ανακούφισης

7.Βελονισμός

Ο βελονισμός επιφέρει αναλγησία από τις συστολές καθώς επίσης βοηθάει στην επιτάχυνση του τοκετού. Ο βελονισμός στο πτερύγιο του αυτιού αποτελεί την πιο κοινή και επιτυχή μέθοδο και μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε στάδιο του τοκετού από εκπαιδευμένο στην κινεζική ιατρική και θέλει περίπου 10-15 λεπτά να ξεκινήσει η δράση του.

8.Ύπνωση

Η ύπνωση στον τοκετό επιτυγχάνεται με την εκπαίδευση της εγκύου πριν την γέννα σε τεχνικές αναπνοών, χαλάρωση, οραματισμούς και  αυτοΰπνωση. Επιφέρουν στην επίτοκο μείωση των ωδίνων, μείωση της κόπωσης, επιτάχυνση 1ου και 2ου  σταδίου τοκετού και λιγότερη χρήση φαρμάκων.

9.Προσωπικές επιλογές επιτόκου

Η επίτοκος μπορεί να επιλέξει χαμηλό φωτισμό στο χώρο όπου βρίσκεται, να ακούει την μουσική που της αρέσει, αντικείμενα που μπορεί να έχει μαζί της γούρια, φωτογραφίες κλπ, επίσης μπορεί επιλέξει να φορέσει δικά της ρούχα για να νιώθει πιο άνετα συγκριτικά με τις νοσοκομειακές ρόμπες και γενικά οτιδήποτε που θα την κάνει να χαλαρώσει και να νιώθει σιγουριά.

Από την Βασιλική Γιαλοψού, μαία.

gialopsous.vasiliki@gmail.com