Πίνακας περιεχομένων

Αυτό το άρθρο δίνει ιδέες για χριστουγεννιάτικες μουσικές δραστηριότητες για παιδιά στο σπίτι.

Χριστουγεννιάτικες μουσικές δραστηριότητες για παιδιά στο σπίτι

Ιδέες για χριστουγεννιάτικες μουσικές δραστηριότητες για παιδιά στο σπίτι

Κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων, υπάρχουν πολλές διασκεδαστικές και δημιουργικές μουσικές δραστηριότητες που ένα παιδί μπορεί να απολαύσει στο σπίτι, μαζί με όλη την οικογένεια ή και με παρέα. Έτσι, έχοντας ως μέσο τη μουσική, μπορεί να τραγουδήσει, να παίξει μουσική, να κάνει χειροτεχνίες και να χορέψει, περνώντας δημιουργικά τον χρόνο του και επηρεάζοντας θετικά τη ψυχική και σωματική του υγεία.

Ας δούμε λοιπόν μερικές από τις μουσικές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μαζί με το παιδί σας κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Κατασκευή χριστουγεννιάτικων μουσικών οργάνων

Δημιουργήστε μαζί με το παιδί σας τα δικά σας μουσικά όργανα με χριστουγεννιάτικο θέμα και υλικά από το σπίτι. Μπορείτε να φτιάξετε από κουδουνίστρες, καμπάνες, μαράκες και κλακέτες μέχρι ταμπούρο και φλάουτο. 

Στη συνέχεια, μπορείτε να παίξετε και να τραγουδήσετε τα αγαπημένα σας χριστουγεννιάτικα τραγούδια με τα δικά σας χειροποίητα όργανα. 

Έτσι, ενισχύεται η δημιουργικότητα, ευρηματικότητα και έκφραση του παιδιού, αλλά και οι κινητικές του δεξιότητες, η προσοχή και ο οπτικοκινητικός συντονισμός του. 

Χριστουγεννιάτικες μουσικές δραστηριότητες για παιδιά στο σπίτι

Συνθέστε το δικό σας χριστουγεννιάτικο τραγούδι

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να γράψει το δικό του χριστουγεννιάτικο τραγούδι, μουσική ή και στίχους, και έπειτα είτε να το τραγουδήσει με τη φωνή του είτε και να το παίξει με μουσικά όργανα. 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χριστουγεννιάτικη ορχηστρική μουσική υπόκρουση ή να ενσωματώσετε αυτοσχέδια μουσικά όργανα για να συνοδεύσει το τραγούδι του.

Έτσι, ενισχύεται η φαντασία και δημιουργικότητα του παιδιού, η έκφραση συναισθημάτων, η προσοχή, η αυτοεκτίμηση, οι δεξιότητες επικοινωνίας και φυσικά, ο συντονισμός. 

Χριστουγεννιάτικο Καραόκε

Διοργανώστε μια οικογενειακή βραδιά καραόκε με θέμα ¨χριστουγεννιάτικα τραγούδια¨. 

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να επιλέξει τα αγαπημένα του τραγούδια και έπειτα τραγουδήστε τα όλοι μαζί. 

Έτσι, ενισχύεται η συνεργασία και ομαδικότητα, όπως επίσης και η αυτοπεποίθηση του παιδιού, η έκφραση συναισθημάτων αλλά και η ακουστική του αντίληψη.

Χριστουγεννιάτικες μουσικές δραστηριότητες για παιδιά στο σπίτι

Χριστουγεννιάτικο Μιούζικαλ

Αναθέστε στο παιδί σας να σκεφτεί και να σκηνοθετήσει ένα μικρό χριστουγεννιάτικο μιούζικαλ. 

Μπορεί να συνθέσει τραγούδια, να επιλέξει τις μουσικές και τα κοστούμια, να δημιουργήσει τις χορογραφίες και έπειτα, να παρουσιάσει την παράσταση στο οικογενειακό κοινό. 

Έτσι, ενισχύεται η φαντασία και δημιουργικότητά του, αλλά φυσικά και οι δεξιότητες επικοινωνίας, η αντιμετώπιση των προκλήσεων, η συνεργασία και ομαδικότητα, οι κινητικές δεξιότητες και ο συντονισμός του.

Μουσικά Παιχνίδια με χριστουγεννιάτικη μουσική

Ενσωματώστε μουσική με χριστουγεννιάτικες μελωδίες σε παιχνίδια όπως αγαλματάκια και μουσικές καρέκλες. 

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να επιλέξει τις μελωδίες και να στήσει το παιχνίδι.

Έτσι, ενισχύεται η συνεργασία και ομαδικότητα, η επίλυση προβλημάτων, η πρωτοβουλία και φυσικά η αυτοπεποίθησή του.

Χριστουγεννιάτικες μουσικές δραστηριότητες για παιδιά στο σπίτι

Χορευτικά παιχνίδια με χριστουγεννιάτικη μουσική

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να χορέψει και να κινηθεί ελεύθερα σε χριστουγεννιάτικες μελωδίες και αγαπημένα του τραγούδια. 

Έπειτα, δημιουργήστε μικρές χορογραφίες και παρουσιάστε τις στην οικογένεια, ή παροτρύνετε το παιδί σας να φτιάξει τους δικούς του χορευτικούς σχηματισμούς. 

Έτσι, ενισχύονται οι κινητικές του δεξιότητες, ο συντονισμός, η ακουστική του αντίληψη, η έκφραση συναισθημάτων και φυσικά η συνεργασία.

Χριστουγεννιάτικη μουσική διακόσμηση

Ενσωματώστε τη μουσική στη διακόσμηση του σπιτιού σας, φτιάχνοντας στολίδια για το δέντρο σας και τον υπόλοιπο χώρο με μουσικά στοιχεία, όπως νότες, και φυσικά, μουσικά όργανα, όπως καμπάνες και τρίγωνα.

Έτσι, ενισχύονται οι κινητικές δεξιότητες του παιδιού, η προσοχή και ο οπτικοκινητικός συντονισμός του, όπως επίσης η ευρηματικότητα και η έκφρασή του.

Αικατερίνη Δρογαλά

Αικατερίνη Δρογαλά

Παιδιατρική Φυσικοθεραπεύτρια, Μουσικοθεραπεύτρια

Η Αικατερίνη Δρογαλά είναι Παιδιατρική Φυσικοθεραπεύτρια NDT, SI, Clinical Pilates, και Μουσικοθεραπεύτρια, ΜΑ. Βασική της ιδέα, η προσέγγιση του κάθε παιδιού ολιστικά, καθώς πιστεύει ότι ψυχή και σώμα είναι δύο δυνάμεις άρρηκτα συνδεδεμένες, και όνειρό της, να δημιουργήσει έναν κόσμο γεμάτο αποδοχή, ενσυναίσθηση και τέχνη.

Διαβάστε περισσότερα

De Vries, P. (2021). Music at home with the under-fives: What is happening?. In Music in the Lives of Young Children (pp. 59-72). Routledge. 

Gingras, P. (2013). Music at home: A portrait of family music-making. University of Rochester.

Peñalba, A., Martínez-Álvarez, L., & Schiavio, A. (2021). The active musical room: Fostering sensorimotor discoveries and musical creativity in toddlers. Journal of Research in Music Education69(2), 128-151.

Rajan, R. S. (2013). I’ve got rhythm! Fostering child-centered musical activities for preschoolers. General music today26(2), 9-13.

Roberts, M. (2006). ‘I want to play and sing my story’: home-based songwriting for bereaved children and adolescents. Australian Journal of Music Therapy17, 18-34.