Πίνακας περιεχομένων

Αφήστε τα παιδιά να λερωθούν: Ποια είναι τα οφέλη;

Αφήστε τα παιδιά να λερωθούν: Ποια είναι τα οφέλη;

Ως γονείς, συχνά προσπαθούμε να κρατάμε τα παιδιά μας καθαρά και ευπαρουσίαστα, αλλά όταν πρόκειται για την ώρα του παιχνιδιού, το λέρωμα είναι στην πραγματικότητα ένα σημάδι ότι τα παιδιά μας περνούν καλά, ασχολούνται με το ευρύτερο περιβάλλον τους και μαθαίνουν μέσω της εξερεύνησης. Είναι αλήθεια ότι το παιχνίδι που λερώνει, όπως το παιχνίδι με τις λάσπες, με τα ζυμάρια, με τα άλευρα, με τις μπογιές κλπ. , μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την ανάπτυξη της παιδικής τους ηλικίας.

Τα σημαντικά οφέλη που λαμβάνουν τα παιδιά καθώς λερώνονται

Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη που λαμβάνουν τα παιδιά καθώς λερώνονται μέσα στο παιχνίδι τους, είναι ότι χρησιμοποιούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Όταν δίνεται στα παιδιά η ελευθερία να ανακατεύονται και να παίζουν με υλικά όπως λάσπη ή μπογιά, μπορούν να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους με νέους και συναρπαστικούς τρόπους. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους για να κρατήσουν, να διαμορφώσουν το υλικό, φτιάχνοντας μοναδικές δημιουργίες που είναι εξ’ ολοκλήρου δικές τους.

Το παιχνίδι που λερώνει, βοηθά επίσης στην ανάπτυξη των αισθητηριακών και κινητικών δεξιοτήτων των παιδιών. Όταν τα παιδιά παίζουν με διαφορετικές υφές και υλικά, ξεκινούν μια αισθητηριακή περιπέτεια που διεγείρει τις αισθήσεις της αφής, της όσφρησης, ακόμη και της γεύσης.

Φανταστείτε ένα παιδί να βυθίζει τα χέρια του σε μια λασπόπιτα, νιώθοντας τη δροσερή, υγρή αίσθηση να στάζει ανάμεσα στα δάχτυλά του. Καθώς εξερευνούν ένα αισθητηριακό δοχείο γεμάτο με πολύχρωμο ρύζι ή φασόλια, τα δάχτυλά τους γλιστρούν μέσα από τους κόκκους, απολαμβάνοντας τον ικανοποιητικό ήχο που κάνει. Αυτές οι εμπειρίες τούς επιτρέπουν να αναπτύξουν μια έντονη αίσθηση της αφής και να τελειοποιήσουν τις λεπτές κινητικές τους δεξιότητες καθώς χειρίζονται και εξερευνούν διαφορετικά υλικά. Το παιχνίδι που είναι πιο ελεύθερο και λερώνει, προσφέρει μια αισθητηριακή πανδαισία και για τις μύτες των παιδιών. Μπορεί να συναντήσουν τη γήινη μυρωδιά του υγρού χώματος, το γλυκό άρωμα της σπιτικής ζύμης, ή το φρέσκο άρωμα των λουλουδιών που μαζεύουν ενώ παίζουν σε ένα υπαίθριο χώρο. Αυτές οι μυρωδιές πυροδοτούν μνήμες και συνειρμούς, ενισχύοντας την αισθητηριακή τους αντίληψη και τη γνωστική ανάπτυξη φυσικά.

Τα σημαντικά οφέλη που λαμβάνουν τα παιδιά καθώς λερώνονται

Φωτοτράπεζα for kids https://for-kids.gr/product-category/fototrapezes/

Και μπορεί να μου πεις…

«Κι αν βάλουν τα χέρια τους στο στόμα;»

«Πως μπορώ να το αφήσω να έρχεται σε επαφή με τόσα μικρόβια;»

Κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι η ηλικία του παιδιού, ή αλλιώς ο βαθμός αντίληψής τους σε κάποια θέματα. Για παράδειγμα, αν ξέρουμε ότι το παιδί μας ό,τι πιάνει στα χέρια του θέλει να το βάλει απευθείας στο στόμα του, είναι σημαντικό να τους παρέχουμε κατάλληλα υλικά που να είναι μη τοξικά και ασφαλή για κατάποση. Υλικά που ακόμα και να τα βάλει στο στόμα του δεν θα πάθει τίποτα απολύτως, πόσο μάλλον θα έρθει κοντά με μια νέα γεύση. Η εξερεύνηση της γεύσης με ασφαλή και ελεγχόμενο τρόπο, όχι μόνο προσθέτει μια άλλη διάσταση στην αισθητηριακή τους ανάπτυξη, αλλά μπορεί επίσης να ενισχύσει μια θετική σχέση με το φαγητό και να ενθαρρύνει διατροφικές συνήθειες.

Επιπλέον είναι μια καλή ευκαιρία να εκπαιδευτούν τα παιδιά με την υγιεινή και την καθαριότητα. Πρέπει να μάθουν τα παιδιά ότι μόλις τελειώνουν το παιχνίδι τους πρέπει να πλύνουν τα χέρια τους. Έτσι ενισχύονται καλές συνήθειες που προάγουν τη συνολική τους ευεξία.

«Πως μπορώ να το αφήσω να έρχεται σε επαφή με τόσα μικρόβια;»

Φωτοτράπεζα for kids https://for-kids.gr/product-category/fototrapezes/

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι η ελεγχόμενη έκθεση σε μικρόβια μπορεί να συμβάλει στην οικοδόμηση ενός ισχυρότερου ανοσοποιητικού συστήματος μακροπρόθεσμα. Όπως οι μύες χρειάζονται άσκηση για να παραμείνουν δυνατοί, το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται έκθεση σε μικρόβια για να τα μάθει και να τα αναγνωρίζει. Έτσι, όταν έρθει η ώρα της μάχης, το ανοσοποιητικό σύστημα θα είναι καλά προετοιμασμένο γιατί θα γνωρίζει ήδη τον εχθρό. Σε πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπως σε αυτό της Καλιφόρνιας και σε αυτό του Σικάγο, έχουν διεξαχθεί πολλές επιστημονικές έρευνες πάνω σε αυτό το θέμα. Οι έρευνες αυτές καταλήγουν σε ένα γενικό αποτέλεσμα που λέει ότι επιτρέποντας την ελεγχόμενη έκθεση σε διαφορετικά περιβάλλοντα και μικρόβια, μπορούμε να βοηθήσουμε το ανοσοποιητικό τους σύστημα να αναπτύξει τις απαραίτητες άμυνες για να παραμείνουν υγιείς μακροπρόθεσμα.

Κάνοντας έναν απολογισμό, θα ήταν καλό να βρίσκουμε μια ισορροπία ανάμεσα στο να επιτρέπουμε στα παιδιά να απολαμβάνουν το παιχνίδι που λερώνει και στη διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας τους, κυρίως όταν τα πράγματα ξεφεύγουν. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον καθορισμό ορίων γύρω από αυτό το παιχνίδι, όπως να φοράνε κατάλληλα ρούχα ή να παίζουν με αυτόν τον τρόπο σε καθορισμένους χώρους. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την παροχή ευκαιριών στα παιδιά να καθαρίσουν ή όπως αναφέρθηκε και παραπάνω να μάθουν για την υγιεινή και την αυτοφροντίδα.

Έτσι, την επόμενη φορά που το παιδί σας θέλει να παίξει με κάτι που λερώνει, μην φοβάστε να πείτε ναι!

Εμείς στο for kids σχεδιάζουμε εξοπλισμό κατάλληλο και για εσωτερικό, αλλά και για εξωτερικό χώρο, που θα του εξάψει την φαντασία για να παίξει και να δημιουργήσει, το δικό του παιχνίδι, όπως κι αν είναι αυτό. Πλοηγηθείτε στο site μας και εξερευνήστε τον εξοπλισμό.

Ματίνα Καλανδαρόγλου

Ματίνα Καλανδαρόγλου

Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας

Η Ματίνα Καλανδάρογλου είναι παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας και η δημιουργός του for kids by Matina Kalandaroglou. Το όνειρό της είναι να δημιουργεί χώρους – περιβάλλοντα για παιδία, που απελευθερώνουν τις φιλοδοξίες τους και ξεκλειδώνουν τις δυνατότητές τους, να είναι γι’ αυτά ο «τρίτος δάσκαλος». Θέλει να εμπνεύσει γονείς, αλλά και να βάλει το λιθαράκι της στην βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης.

Διαβάστε περισσότερα

– Μοντεσσόρι, Μ. (1977). Να χτισουμε τον κόσμο που ταιριάζει στο παιδί. Αθήνα: Εκδόσεις Γλάρος
– Οικονομίδου, Ε. (2015) Messy Play: ο φυσικός τρόπος παιχνιδιού, ένα εργαλείο ανάπτυξης. 03/12/15
(Online Blog) Available from https://pigolampides.gr/blog/messy-play-hehe-art/ (assessed April
2021)