Περιγραφή

Σταδιακά ακούμε ολοένα και περισσότερα περιστατικά και καταστροφές που συνδέονται με την περιβαλλοντική κρίση. Η θερμοκρασία ανεβαίνει, οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν, ζώα εξαφανίζονται, ενώ πολλές φορές η κακοποιητική συμπεριφορά ανθρώπων προς τα ζώα ή άλλα φυσικά και έμβια όντα, δίνει λάθος παράδειγμα στα παιδιά και παραβιάζει δικαιώματα. 

Είναι όμως όλα τόσο μαύρα;

Ο σεβασμός και η αγάπη προς το φυσικό περιβάλλον γίνεται σταδιακά ανάγκη επιβίωσης. Τα παιδιά γεννιούνται μέσα στην αγάπη, χωρίς καμία πρόθεση να προκαλέσουν κακό ή βλάβη και αυτός είναι ο λόγος που μπορούμε να τους καλλιεργήσουμε και να τους εμπνεύσουμε οικολογική συνείδηση. 

Ποιες δραστηριότητες μπορείτε να κάνετε με το παιδί; 

Δεν χρειάζονται δραστηριότητες που θα απομακρύνουν το παιδί από το σπίτι, όπως κατασκηνώσεις και άλλες ομαδικές δραστηριότητες, αλλά μέσα από το δικό μας παράδειγμα και με δραστηριότητες που μπορεί να κάνει ο καθένας μας, σιγά σιγά μπορούμε να εμπνεύσουμε στα παιδιά τον σεβαμό προς τη φύση.

Δεν θα μάθουν μόνο τα παιδιά, αλλά θα γίνουν και δικοί μας δάσκαλοι!

Για αυτό το The Bee Camp προτείνει 11 τρόπους που μπορούμε να στηρίξουμε τα παιδιά μας, στο να κατανοήσουν, να πειραματιστούν, να επεξεργαστούν, να μάθουν και τελικά να “φυτέψουν” σε αυτόν τον κόσμο την ανιδιοτελή αγάπη προς τη φύση και τα ζώα!

Κατέβασε το ebook για να διαβάσεις αναλυτικά τις δραστηριότητες:

 1. Φτιάχνω  χώρο για ερωτήσεις.
  Μοιράζομαι δικές μου απορίες και παρατηρήσεις για τη φύση με το παιδί μου.
 1. Φυτεύω ένα φυτό 
  Και παρατηρώ μαζί με το παιδί μου την ανάπτυξή του. 
 1. Μύθοι, παραμύθια και πραγματικότητα
  Αντλώ υλικό από τους μύθους που έφτιαξε η ανθρωπότητα στην παιδική της ηλικία για να εξηγήσει τα στοιχεία της φύσης, τις αλλαγές του καιρού. 
 1. Ντοκιμαντερ και κινηματογράφος
  Τα ντοκιμαντέρ είναι ένας πολύ χρήσιμο μέσο.
 1. Ζωγραφική με υλικά της φύσης
  Μεταφέρω μια εικόνα της φύσης μέσα στο σπίτι μου, μέσα στο δωμάτιό μου. 
 1. Γίνομαι φίλος
  Με τα φυτά και μαθαίνω τα ονόματα και την οικογένεια στην οποία ανήκουν. 
 1. Φωτογράφιση
  Κάνω μια βόλτα στην πόλη, φωτογραφίζω φυτά, έντομα, ζώα, πουλιά που ζουν κι αυτά στην ίδια γειτονιά με εμένα. 
 1. Ξενοδοχείο εντόμων 
  Μία από τις αγαπημένες δραστηριότητες των παιδιών από τα εργαστήριά μας είναι να φτιάχνουν αυτό που λέμε “ξενοδοχείο εντόμων”. 
 1. Φροντίζω τα ελεύθερα ζώα της γειτονιάς μου
  Τι μπορώ να κάνω για τα αδεσποτάκια της γειτονιάς μου (όχι μόνο για τα σκυλάκια και τα γατάκια!)
 1.  Nature bingo
  Φτιάχνουμε μια λίστα με στοιχεία της φύσης, πχ. πέτρα, σύννεφο, κλαδί, πουλί, έντομο, πευκοβελόνα, και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. 
 1.  Εργαστήρια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
  Η ομάδα του The Bee Camp σχεδιάζει και υλοποιεί βιωματικά εργαστήρια περιβαλλοντική εκπαίδευσης για παιδιά, ενήλικες και οικογένειες. 

Γράφουν οι:

Aνθή Φουντά

Aνθή Φουντά

Σχεδιάστρια δημιουργικών εργαστηρίων

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Aνθή Φουντά, Σχεδιάστρια δημιουργικών εργαστηρίων στο The Bee Camp. Η Ανθή έχει σπουδάσει θέατρο και ψυχολογία. Δραστηριοποιείται ενεργά ως ηθοποιός, ενώ ακόμα γράφει και σκηνοθετεί. Ταυτόχρονα έχει μια μακρά εμπειρία στη διεύθυνση παιδικών και εφηβικών θεατρικών ομάδων. Από το 2010 έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει πληθώρα θεατρικών εργαστηρίων μεταξύ άλλων στη Γερμανική Σχολή Αθηνών, στην κατασκήνωση “Οικογένεια Λελούδα” και στο εργαστήριο κουκλοθεάτρου “Ουτοπία”. Μέσα από το The Bee Camp συνδυάζει την αγάπη της για το θέατρο και τη βιωματική εκπαίδευση με τη δράση για την περιβαλλοντική αφύπνιση. Σχεδιάζει και υλοποιεί βιωματικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες εμπνευσμένα από τη ζωή των μελισσών. Η ενσυναίσθηση, η συνεργασία και ο αλληλοσεβασμός είναι λέξεις κλειδιά στην προσπάθειά της να δημιουργήσει περιβαλλοντικές εκπαιδευτικές εμπειρίες.

Διαβάστε περισσότερα