Περιγραφή

Back To School: 15 Σημαντικές συμβουλές για γονείς των οποίων τα παιδιά θα πάνε για πρώτη φορά παιδικό σταθμό

Περάσαμε 12 χρόνια στο σχολείο, 15 αν υπολογίσεις και την προσχολική αγωγή και για πολλούς από εμάς η εμπειρία αυτή δεν ήταν ευχάριστη. Οι γονείς μας δεν γνώριζαν πώς να μας βοηθήσουν και αυτό πραγματικά τους πλήγωνε. Να μας βλέπουν να απογοητευόμαστε ή να υπερπροσπαθούμε, να νιώθουμε ότι αποτυγχάνουμε. Πολλές φορές το έλυναν με φωνές, άλλες με τιμωρίες, με υπερβολικό διάβασμα, φροντιστήρια και υπερβολικές απαιτήσεις. Άλλες με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο. Καμία πίεση ή κίνητρο. Τους έλεγαν να μας αφήσουν στην πόρτα του σχολείου και να φύγουν. Κάποια στιγμή θα σταματήσουμε να κλαίμε.

Στόχος του ebook Back To School είναι:

Ο στόχος του Back To School ήταν, είναι και θα είναι να θέτει τις βάσεις για να μην περάσουν αυτά τα 15 χρόνια και οι γονείς μετανιώσουν το πώς χειρίστηκαν καταστάσεις. Για να μην μεγαλώσουν παιδιά με αβεβαιότητα για το μέλλον τους, πιστεύοντας ότι είναι μια αποτυχία. Και όλα ξεκινούν από την προσχολική αγωγή και το δημοτικό».

Επίσης ένας ακόμη στόχος του e-book αυτού είναι να καταρρίψει τις προσδοκίες που έχουν οι γονείς από τα παιδιά και τους εαυτούς τους και να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα και το σχολείο. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και χρειάζεται διαφορετικό τρόπο να προσαρμοστεί, άλλον ρυθμό για να αναπτυχθεί, διαφορετική προσέγγιση στο διάβασμα και τη συγκέντρωση, διαχείριση των συναισθημάτων του κ.ο.κ.

Το ebook Back To School αποσκοπεί στο να καταρρίψει τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες που έχουν πολλές φορές οι γονείς από τα παιδιά τους και τους ίδιους για τις πρώτες μέρες στο σχολείο. Αν κλαίει δεν σημαίνει ότι κάνουν κάτι λάθος. Αν επιστρέψουν σε κάποιο προηγούμενο αναπτυξιακό στάδιο δεν σημαίνει ότι κάνουν κάτι λάθος. Αν δυσκολεύεται να κοινωνικοποιηθεί δεν σημαίνει ότι κάνουν κάτι λάθος. Αλλά ότι χρειάζεται διερεύνηση.

Ποια είναι τα 15 σημαντικά πράγματα που θα μάθεις μέσα από το ebook:

Οι τρόποι που εκφράζεται το άγχος αποχωρισμού από το παιδί είναι:

– Έντονη ανησυχία του παιδιού όταν αποχωρίζεται τον γονιό

– Άρνηση για τον παιδικό σταθμό, το σχολείο ή για άλλους χώρους χωρίς τον γονιό του

– Άρνηση να κοιμηθεί χωρίς την παρουσία του γονιού δίπλα του (Έλενα Κοντογιάννη, «Άγχος αποχωρισμού στην προσχολική ηλικία»)

Ο αποχωρισμός σχεδόν πάντα συνοδεύεται με τύψεις. Αν ένας γονιός βρίσκεται σε αυτό το σημείο, χρειάζεται να ξαναφέρει στο μυαλό του τους λόγους που επέλεξε την έναρξη του σχολείου. Χρειάζεται να ξεκαθαρίσει τι έχει να περιμένει από την επαφή του παιδιού με το σχολείο ανάλογα με το αναπτυξιακό στάδιο στο οποίο βρίσκεται το παιδί. (Αφροδίτη Κονδύλη, «Ανεξαρτησία & προσκόλληση του γονιού από το παιδί»)

Το παιδί μπορεί να προετοιμαστεί για το άγχος αποχωρισμού με διάφορους τρόπους, όπως να έχει μπει σε δραστηριότητες μαζί με τον γονιό του πιο πριν, να έχει καταλάβει την έννοια της δασκάλας, της τάξης, της ομάδας, να μπορεί να κάνει υποτυπώδεις συσχετισμούς και ακόμη πιο ιδανικά θα ήταν αν σε αυτές τις δραστηριότητες είχε την ευκαιρία να κάνει ήπιους αποχωρισμούς. (Φωτεινή Μελετάκη, «Διαχείριση άγχους αποχωρισμού και πρώτων αντιδράσεων στο σχολείο»)

Παράλληλα, ένα θέμα που απασχολεί είναι και ο θηλασμός και πώς επηρεάζει την προσαρμογή του παιδιού. Καθώς τα νέα ξεκινήματα συχνά αποπροσανατολίζουν τα παιδιά, είναι σημαντικό η μητέρα που επιθυμεί να συνεχίσει να θηλάζει να προσφέρει συχνά θηλασμό στο παιδί της, ώστε ακόμα κι αν αυτό «ξεχάσει» να ζητήσει, να εξασφαλίσει ότι θα υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για θηλασμό τις ώρες που θα είναι μαζί. (Σοφία Δούμα, «Θηλασμός και έναρξη παιδικού σταθμού»)

Γενικά οι γονείς επιθυμούν το παιδί να έχει βγάλει την πάνα πηγαίνοντας στον παιδικό.  Είναι σημαντικό να μιλήσουν στο παιδί και να του εξηγήσουν τον λόγο που πρέπει να βγάλει την πάνα. Είναι καλό να το ενθαρρύνουν λέγοντάς του πόσο χαρούμενοι είναι που μαθαίνει να κάνει πράγματα μόνο του. (Θεώνη Καραμπετιάν, «Εκπαίδευση τουαλέτας»)

Όλες οι οικογένειες χρειάζονται κάποιο είδος ρουτίνας για να εδραιώσουν την κανονικότητα. Έτσι δημιουργείται αίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας. Τα παιδιά συχνά φοβούνται το άγνωστο – είτε δοκιμάζουν ένα νέο φρούτο για πρώτη φορά, είτε γνωρίζουν το νέο σχολείο τους, είτε γνωρίζουν νέους φίλους. (Κωνσταντίνα Φραντζεσκάκη, «Προετοιμασία παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες: Τι χρειάζεται να έχουν στον νου τους οι γονείς;»)

Μια καλή ιδέα, είναι τα παιδιά με τους γονείς να επισκεφτούν το σχολείο για να μάθουν πού είναι οι τάξεις και να περπατήσουν μαζί την καθημερινή ρουτίνα. Πού βρίσκονται τα ντουλάπια και τα γραφεία δασκάλων κ.λπ; Αν βοηθά το παιδί, ίσως του είναι χρήσιμο να δημιουργήσουν οι γονείς μαζί του έναν χάρτη του σχολείου για να γνωρίζει πού βρίσκεται κάθε αίθουσα. Οι γονείς προσπαθούν να συναντήσουν δασκάλους και απαραίτητους συνεργάτες του μαθητή πριν ξεκινήσει η χρονιά. (Μαρία Γκουγκούμη, «Tips για την προσαρμογή παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες»)

Στην παιδική ηλικία, οι κοινωνικές δεξιότητες είναι θεμελιώδεις μεταξύ άλλων καθώς θέτουν τη «μήτρα» που θα αναπαράξει τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά θα συνδέονται ως ενήλικες. (Μαριάννα Αντωνακάκη, «Κοινωνικές δεξιότητες στην προσχολική ηλικία»)

Για να πληροί ένα παιδί τις γλωσσικές προϋποθέσεις για επιτυχή εισαγωγή στην Α΄ τάξη δημοτικού σχολείου, χρειάζεται να έχει κατακτήσει συγκεκριμένες δεξιότητες σε τρία επίπεδα τα οποία αλληλεπιδρούν μεταξύ τους – τη μορφή, το περιεχόμενο και τη χρήση. (Αναστασία Γρηγοράκη, «Γλωσσικά στάδια που πρέπει να κατακτήσει το παιδί στην προσχολική ηλικία»)

Για να συγκεντρωθεί ένα παιδί στο διάβασμα, είναι καλό να διαβάζει σε σταθερό χώρο, με καλό φωτισμό, να υπάρχει τάξη πάνω στο γραφείο ή το τραπέζι και να αποφεύγονται οι εξωτερικοί διασπαστές (τηλεόραση, φασαρία, τηλέφωνα). (Μαρία Καρακωστάνογλου, «Μελέτη και κατάλληλες συνθήκες»)

Οι γονείς λειτουργούν ως εμψυχωτές: υπενθυμίζουν υποχρεώσεις και διδάσκουν ρουτίνες και τεχνικές διαβάσματος, βοηθούν το παιδί να οργανώσει το διάβασμά του. (Μαργαρίτα Καμαριώτου, «Μελέτη και κατάλληλες συνθήκες»)

Βαθιά μέσα σε κάθε άνθρωπο, έχει χαραχτεί σε βάθος χρόνων αυτή η φωνή του «καλού παιδιού». Και αυτή η φωνή σχηματίζει τις προσδοκίες των γονέων, μα δεν τους υπενθυμίζει το αν το παιδί είναι αναπτυξιακά έτοιμο ή ψυχικά και συναισθηματικά διαθέσιμο να ανταποκριθεί σε αυτές. (Χαρά Κουκουράκη, «Τι προσδοκίες έχουν οι γονείς αναφορικά με τη συμπεριφορά του παιδιού;»)

Καλό είναι να αποφεύγεται η άσκηση πίεσης και άγχους στα παιδιά για κατάκτηση δεξιοτήτων που δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί και αποφυγή υπέρβασης των δυνατοτήτων τους, καθώς μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα. (Αντιγόνη Καρακώστα, «Γνωστικές προσδοκίες στο δημοτικό»)

Καλό είναι οι γονείς να μην μπερδεύουν τους δικούς τους στόχους με τους στόχους του παιδιού! Χρειάζεται να είναι σίγουροι πως το παιδί θα βρει τη λύση στη δυσκολία που αντιμετωπίζει με την κατάλληλη ενίσχυση και φροντίδα. (Δήμητρα Σαββιδάκη, «Κοινωνική ετοιμότητα του παιδιού»)

Και κάτι τελευταίο και πολύ πολύ σημαντικό! Κάθε παιδί και κάθε οικογένεια είναι μοναδική. Υπάρχουν κάποια στάνταρ πράγματα, αλλά όλα προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε οικογένειας.

Στη συγγραφή του ebook συμμετέχουν οι:

Μαρία Γκουγκούμη, Ειδική Παιδαγωγός.
Τηλέφωνο: 6947025158
Email: info@special-learners.gr
Ιστοσελίδα: https://special-learners.gr/

Δήμητρα Σαββιδάκη, Ψυχολόγος.
Τηλέφωνο: 6956564718, 2111181052
Email: info@paixnidoxoros.gr
Ιστοσελίδα: https://paixnidoxoros.gr/

Κωνσταντίνα Φρατζεσκάκη
Τηλέφωνο: 6947079314
Email: k.frantzeska@gmail.com
Ιστοσελίδα: https://alittlesprout.gr/

Γράφουν οι:

Σοφία Δούμα

Σοφία Δούμα

Μαία, Σύμβουλος Θηλασμού

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας τη Σοφία Δούμα. Η Σοφία είναι Μαία, Εκπαιδευτικός, διεθνώς πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC και πιστοποιημένη Birthlight™ Perinatal Yoga Instructor. Είναι επίσης μητέρα πέντε παιδιών. Οι εμπειρίες που βίωσε η ίδια με τον θηλασμό των 5 παιδιών της, την ενέπνευσαν να διευρύνει περισσότερο τις γνώσεις της. Μαζί με την Αφροδίτη Κονδύλη, είναι συνιδρύτριες του Κύκλου. Τη Σοφία θα τη βρεις στον Κύκλο να παρέχει την υποστήριξή της με σεμινάρια, ομιλίες και workshops ως Σύμβουλος Θηλασμού σε κάθε στάδιο της μητρότητας, από την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τον θηλασμό μέχρι τη σύνδεση της Γυναίκας με το σώμα της και το παιδί της, μέσω μαθημάτων prenatal-postnatal yoga. Το όνειρό της είναι η υποστήριξη και η φροντίδα προς τις γυναίκες και την οικογένεια, με ενσυναίσθηση και σεβασμό. #projectparenting #meetourexpert

Διαβάστε περισσότερα
Φωτεινή Μελετάκη

Φωτεινή Μελετάκη

Βοηθός Μητρότητας, Εισηγήτρια Περιγεννητικής Γιόγκα, Εκπαιδεύτρια Γονέων, Πιστοποιημένη Attached at the Heart™

Καλωσορίζουμε με πολύ χαρά στην ομάδα των experts μας τη Φωτεινή Μελετάκη Βοηθό Μητρότητας. Το όνειρο της είναι να εναρμονιστεί ο Κόσμος μας ξανά με τις πραγματικές ποιότητες της θηλυκής ενέργειας – για την ίαση και την θεραπεία, της Μητέρας, του Παιδιού και κάθε συστήματος. Με εμπειριά στη περιγεννητική και μεταγεννητική yoga θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας!

Διαβάστε περισσότερα
Μαριάννα Αντωνακάκη, ΜΑ

Μαριάννα Αντωνακάκη, ΜΑ

MindsetMaps™ Partner, Δημιουργός του NowLetsPlay®, Παιγνιοθεραπεύτρια, Υπ. Ερευνήτρια Ψυχολόγος

H Μαριάννα Αντωνακάκη θεωρώντας πως η εκπαίδευση είναι μια δια βίου διαδικασία που προσεγγίζεται συνολικά στο πώς επιδρά στην εξέλιξη του ανθρώπου, ξεκίνησε τις σπουδαστικές της διαδρομές με στόχο να μη σταματήσει όσο ζει...

Διαβάστε περισσότερα
Έλενα Κοντογιάννη

Έλενα Κοντογιάννη

Εκπαιδεύτρια Γονέων Attachment Parenting, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Έλενα Κοντογιάννη, είναι Σύμβουλος ψυχικής υγείας (Προσωποκεντρική) και σύμβουλος γονέων. Εργάζεται ιδιωτικά κάνοντας ατομικές συνεδρίες, ομάδες, συνεδρίες σε γονείς και σεμινάρια γονεϊκότητας. Στόχος της είναι να υποστηρίξει τους γονείς στο ταξίδι αυτό της γονεϊκότητας ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί ένας ασφαλής δεσμός μεταξύ γονέα και παιδιού.

Διαβάστε περισσότερα
Αφροδίτη Κονδύλη

Αφροδίτη Κονδύλη

PCI Parent Coach, Εκπαιδεύτρια Γονέων, Σύμβουλος Θηλασμού

Η Αφροδίτη Κονδύλη είναι Parent Coach, Εκπαιδεύτρια γονέων και Σύμβουλος θηλασμού. Έχει ιδρύσει τον Κύκλο, ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών , θηλασμού και οικογενειών και το Parent Coach Lab. To όραμά της είναι οι γονείς να έχουν την υποστήριξη και την πληροφόρηση που χρειάζονται, την ευκαιρία να ανακαλύψουν το δικό τους μοναδικό μονοπάτι στην πορεία της γονεϊκότητας τους...

Διαβάστε περισσότερα
Χαρά Κουκουράκη

Χαρά Κουκουράκη

Ψυχοπαιδαγωγός – Ειδικός Θεραπευτικού Παιχνιδιού Συμβουλευτική και Εκπαίδευση Γονέων/ Εκπαιδευόμενη Ψυχολόγος & Οικογενειακή Συστημική Θεραπεύτρια

Η Χαρά Κουκουράκη, είναι Ψυχοπαιδαγωγός – Ειδικός Θεραπευτικού Παιχνιδιού Συμβουλευτική και Εκπαίδευση Γονέων/ Εκπαιδευόμενη Ψυχολόγος & Οικογενειακή Συστημική Θεραπεύτρια. Όνειρό της είναι να μεγαλώνουν παιδιά υγιή, συναισθηματικά και ψυχικά, με εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, με ενσυναίσθηση, που χαμογελούν, και απολαμβάνουν τη ζωή. Οι Ενήλικες να απολαμβάνουν τον Γονεϊκό τους Ρόλο και κάθε μοναδική εμπειρία που αυτός τους προσφέρει. Να συνταξιδεύουν και να εξελίσσονται μέσα από τα παιδιά τους. Ένας κόσμος, που το βάρος της ταμπέλας του Τέλειου Γονέα και Ανθρώπου δε θα υπάρχει, παρά μόνο Αρκετά Καλοί Γονείς να μεγαλώνουν υπέροχα, ευσυνείδητα, με αυτοπεποίθηση παιδιά και αρκετά καλοί Άνθρωποι να πιστεύουν στο νόημα της ύπαρξής τους και στην προσωπική τους αξία.

Διαβάστε περισσότερα